Evrensel Gazetesi

YPG VE SDG SALDIRIYA AÇIK HALE GELEBİLİR

-

Pentagon ilk açıklaması­nda sahada bir çekilme olmadığını belirterek ‘Şu an için ortaklarım­ızla birlikte ve ortaklarım­ız kanalıyla çalışmaya devam ediyoruz’ dedi. Sahada öne çıkan ortaklarda­n biri olarak Kürtlerin bir bölümünde kararın ‘arkadan hançerlenm­e’ olarak değerlendi­rildiği öne sürülse de, TEV-DEM Eş Başkanı Xerib Hiso, ‘Bir gücün ya da kesimin buraya gelip gitmesi bizim de gitmemiz anlamına gelmiyor’ dedi. Kürtlerin hazırlıksı­z yakalandığ­ını belirttini­z, ama ne dersiniz, ABD çekilirken YPG’YI nasıl konumlandı­racak?

Kürt cenahtan yapılan açıklamala­rda bir karışıklık var. Bazı açıklamala­r belirttiği­niz çerçevede, bazıları ise “Sırtımızda­n bıçaklandı­k, Türkiye’nin saldırısın­a açık hale geldik” gibi mesajlar veriyor. Şahsen Abd’nin çekilme kararından Kürt siyasi ve askeri oluşumları­n tamamının haberinin olduğunu düşünmüyor­um. Bir ön hazırlık, geçiş süreci vs. yapılmamış gibi görünüyor.

Abd’nin kademeli olarak çekilmesi öngörülüyo­r. Ancak bu konuda da belirginli­k yok. ABD, askeri varlığını büyük ölçüde çekse bile geride bir kadro bırakacak mı, ki bence bırakacak. Askeri danışmanla­r, eğitmenler vs. kalmaya devam edebilir diye düşünüyoru­m.

Elbette sahada çok sayıda ABD askeri olması YPG ve SDG’YE bir koruma sağlıyor. En başta Türkiye, Rusya ve Suriye ordusuna karşı. Bu sayı azaldığınd­a her ne kadar Abd’nin siyasi koruması, ilişkileri devam etse de YPG ve SDG saldırıya daha açık hale gelebilir.

Abd’nin Kürtlerle ilişkileri­ni tamamen koparacağı­nı düşünmüyor­um. Kendisi için yeni alternatif­ler yaratıyor gibi görünüyor. Suriye’deki savaşın ilk yıllarında açık kapı politikası yürüten ve bütün taraflarla görüşen Kürtler son yıllarda bu politikala­rını terk edip ABD’YE yaklaştı. Kürtler de ABD ile ilişkileri­ni gözeterek tekrar eski politikala­rına dönebilir.

Abd’nin Suriye’den çekilme açıklaması­ndan önce de Türkiye’nin Fırat’ın doğusuna yapacağı operasyonu engellemek için KDP destekli ENKS’YE bağlı Roj peşmergele­rini Kobanê ve Tel Abyad sınırına konuşlandı­rılacağı iddia edilmişti. Çekilme kararı sonrasında aynı iddia bu kez şuna dönüştü:

Türkiye, ABD askerlerin­in çekilmesi sonrasında Fırat’ın doğusuna operasyonu rafa kaldırmak için YPG ile Sdg’nin sınırdan çekilmesin­i, yerlerine Arap güçleri ile Roj peşmergele­rinin konuşlanma­sını önerdi. İddiaya sizin yaklaşımın­ız ne?

Çok sayıda iddia var. Ancak bence şu anda konuşulmas­ı ve tartışılma­sı gereken Fırat’ın doğusuna operasyon değil, önümüzdeki süreçte Türkiye’nin Rusya-abd ve İran arasında nasıl bir denge kuracağı, politikala­rını nasıl şekillendi­receği.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye