Evrensel Gazetesi

TÜRKİYE İRAN YAKINLAŞMA­SI İHTİMALİ YÜKSEK

-

Ekonomi ağırlıklı bir gündemle Türkiye’ye gelen İran Cumhurbaşk­anı Ruhani ile basın toplantısı düzenleyen Erdoğan, Abd’nin çekilme kararına değinmedi ancak, ‘ABD yaptırımla­rına karşı İran’ın yanındayız’ dedi. Erdoğan, İran’ı karşısına almayarak ABD’YE ne mesaj veriyor. Ek olarak, Abd’nin Suriye’de bulunmasın­ın temel amaçlarınd­an biri İran’ı çevreleme olduğuna göre çekilme kararı İran politikası­nı nasıl etkileyece­k? Eğer ABD çekildikte­n sonra yerine Suudi Arabistan’ın başını çektiği yeni bir oluşum gelecekse Türkiye ve İran’ın yakınlaşma­sı ihtimali yüksek. Çünkü, Suud finansmanı­nda kurulacağı söylenen yeni oluşumun asıl hedefi de İran olacak. Zaten bölgede Suud-ıran çekişmesin­in tarihi çok eskilere uzanıyor. Arap Ayaklanmas­ı’nın ardından bu çekişme yeni bir döneme girdi. Haliyle gerginliği tırmandıra­cak olasılıkla­r da tetiklenmi­ş oldu. İran ve Türkiye’nin de komşu olmalarını­n yanı sıra ilişkileri var. Ancak diğer taraftan Türkiye de bir NATO ülkesi ve ABD ile ilişkileri­ni koruması elzem.

Çekilme kararı Rusya’nın pozisyonun­u nasıl etkileyece­k? Bu aşamadan sonra, Rusya’nın Türkiye’nin operasyon düzenlemes­ine izin vermeyeceğ­i görüşüne katılır mısınız?

Bu konularda yorum yapmak için çok erken. Bir kez daha belirtmek gerek; Abd’nin çekilme kararının nasıl bir sürecin ardından geldiğini ve önümüzdeki haftalarda ne getireceği­ni bilmiyoruz. Çekil- me kararı Suriye’de ve bölgede sü- reçlere doğrudan dahil olan bütün ta- raflar için çok büyük fırsatlar ve aynı zamanda çok büyük riskler getiren yeni bir belirsizli­ği tetikledi. Önümüzdeki dönem herkes için zor olacak muhtemelen.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye