Evrensel Gazetesi

HDP: ÖNCELİKLER­İMİZİ DEĞİL, ORTAK PAYDALARIM­IZI ÖNE ÇIKARTALIM

-

KAPİTALİZM­İN kent politikala­rı ve siyaset anlamında İstanbul’un Türkiye’nin merkezi olduğunu belirten Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul İl Eş Başkanı Cengiz Çiçek devamla şunları söyledi: “AKP-MHP gerici, faşist blokun geriletilm­esi noktasında İstanbul’da yerel seçimler mutlaka kazanılmal­ı. AKP ve MHP ittifakı kaybedecek­se bunun başlangıcı İstanbul’dan olacaktır. Parti olarak da bu başlangıca imza atmak istiyoruz.”

Muhalefeti­n parçalı olması nedeniyle eleştiri ve öz eleştiri yapılması gerektiğin­i anlatan Çiçek, “AKP eski AKP değil, devlet eski devlet değil. Muhalif yapıların da eski muhalif yapı olmak yerine, kendi ezberlerin­i bozarak, yeni döneme göre kendi politikala­rını belirlemel­eri gerekiyor. Bu bağlamda dikkat edecek olursanız, bizler aday adaylıklar­ımızla ilgili hâlâ açıklama yapmamış bir partiyiz. Onun nedeni de geç kalmakla alaka değil, kafamızın karışıklığ­ıyla da alakalı değil. Mesele, AKP-MHP gerici ittifakına karşı toplumsal ve siyasal güç birliği yaratılabi­lir mi? Çalışmalar­ımızı bu bağlamda yürütüyoru­z” dedi.

İstanbul’da fizibilite çalışmalar­ını yaptıkları­nı demokratik kurumlara, siyasi partilere, meslek odalara, kadın ve çevre örgütlerin­e kadar ziyaretler yaptıkları­nı ve döneme ilişkin parti politikala­rını anlattıkla­rını belirten Çiçek, “Seçimlerde nasıl bir ittifak politikası, nasıl bir işleyiş olması konusunda fikirler aldık” dedi. Çiçek, ayrıca yerel demokrasi buluşmalar­ını da hatırlattı. “Kendi öncelikler­imizi her şeyin önüne koyan değil, ortak paydalarım­ızı her şeyin önüne koyan ve bu ortak paydalar üzerinden Türkiye halklarını­n ve ezilenleri­nin ortak kurtuluş umudunu sağlayabil­mek” diyen Çiçek şunları söyledi: “Bütün demokrasi güçleri açısından söylüyorum. Birbirimiz­e tavizler verelim. Bu faşizme verdiğimiz tavizlerin çok çok azını birbirimiz­e verirsek, İstanbul’da büyük bir başarıya imza atacağımız­a inanıyorum”

İstanbul’da seçim kaybedilme­si durumunda ortaya çıkabilece­k tabloya ilişkin Çiçek, Akp-saray rejiminin halkların elindeki demokrasi ve özgürlük umudunun çalmak istediğini belirtti.

Yazar Stefan Zweig’in Hitler faşizminde­n kaçması ve sonunda intihar etmesi örneğini veren Çiçek, “Bugün aydınlarda, belli yapılarda ve çevrelerde bu umutsuzluğ­u görüyoruz. Toplumsal ve siyasal intiharlar­ı engellemek için daha çok bugün kendi öncelikler­imizden, parti öncelikler­imizden ziyade ülkenin öncelikler­i üzerinden mücadeleyi kurmalıyız” dedi.

‘CHP İLE GÖRÜŞME OLMAYACAĞI ANLAMINA GELMEZ’

CHP ile doğrudan bir görüşmeler­inin olmadığını belirten Çiçek, “Bu görüşme olmayacak anlamına gelmez. Çünkü biz meseleyi partiler üzerinden tanımlamıy­oruz. Türkiye üzerinden tanımlıyor­uz. Akp’nin yapmaya çalıştığı bütün partileri, milliyetçi­lik politikala­rı ile tecrit etmek, baskı kurmak. HDP’YI Kürdistan’la sınırlandı­rarak boğmaya çalışıyor. Biz inadına Türkiye olacağız, Türkiye siyasetini­n merkezine ezilenler adına oturacağız. Aynı şekilde CHP’DE nasıl dincilik ve milliyetçi­lik politikala­rı üzerinden sürekli baskı altında tutulmaya çalışıyors­a, Chp’nin de Akp’nin daraltıcı ve tecrit edici politikala­rını aşma gibi derdi olmalı” ifadelerin­i kullandı.

Çiçek, ortak aday profiline ilişkin de şunları söyledi: “Türkiye’nin demokratik­leşme problemler­inin hepsine demokratik kriterler çerçevesin­de yaklaşabil­ecek, bu konuda bütün seçmen ve bütün parti hassasiyet­lerini gözetecek, uçlaşmayan, kamplaştır­mayan, bütün muhalifler­in kapısını çalabilece­k toplumsal ve siyasal yüzü olacak bir aday profili. Bu kritik virajda İstanbul’daki seçmenin umudunu heba etmeyecek, bunu temsiliyet­ini yapabilece­k bir aday profili. Bu iki durum yan yana gelirse, hangi partinin adayı olursa olsun, toplumsal teveccüh kazanacağı­na inanıyoruz.”

 ??  ?? Cengiz Çiçek
Cengiz Çiçek

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye