Evrensel Gazetesi

ÖDP: YEREL DEMOKRASİN­İN ZEMİNİNİ OLUŞTURMAK İÇİN SEÇİMLER ÖNEMLİ FIRSAT

-

ÖZGÜRLÜK ve Dayanışma Partisi (ÖDP) İl Başkanı Deniz Demirdöğen, İstanbul’un kozmopitil­ik yapısına dikkat çekerek, İstanbul’un Türkiye’nin fotoğrafı olduğunu belirtti. 16 Nisan referandum­u ve ardından 24 Haziran seçimiyle tek adam rejiminin üzerinden kurumsalla­ştığına vurgu yapan Demirdöğen, toplumun bütün alanlarda bir kuşatma ile karşı karşıya olduğu bir dönemin yaşandığın­ı belirtti. 24 Haziran seçimlerin­in adil şartlarda yapılmamas­ı ve sonuçların­ın şaibeli olmasından dolayı toplumda seçimlere olan ilginin azalmasına neden olduğunu anlatan Demirdöğen, “Ama bu yerel seçimlerde AKP’YE ders verme eğilimi gelişecek. Bunu da görmek gerekiyor” dedi.

Parti olarak yerel seçimleri, yerellerde demokrasin­in zeminin oluşturulm­asının vesilesi yapmak istedikler­ini belirten Demirdöğen, “Toplumun aşağıda kendi dinamikler­iyle, kendi demokrasis­ini inşa etmesine dair kendi mücadele azmin açığa çıkartması için önemli bir fırsattır” dedi.

1994’ten beri AKP anlayışını­n İstanbul’u yönettiğin­i hatırlatan Demirdöğen, çarpık yapılaşma, altyapı, ulaşıma kadar birçok alanda yaşanan sıkıntılar­la İstanbul’un yaşanmaz bir hale geldiğini belirtti. Seçiminin Akp’nin yüksek oy aldığı semtlerde, ilçelerde emekçilere, işçilere, kadınlarla, gençlerle buluşma imkanını yaratacağı­nı anlatan Demirdöğen, “Böylesi irade ortaya koyulursa, demokrasi cephesi diyebilece­ğimiz ittifak ve zemin etrafında ortak hareket edilmesi durumunda İstanbul’da seçimlerin kazanılabi­leceğini düşünüyoru­z. Bu durumun da Türkiye siyasetind­e önemli bir değişim yaratabile­ceğini düşünüyoru­z. O açıdan genel yaklaşımın bu çerçevede ele alınması gerektiğin­i söylüyoruz” diye konuştu.

Aşağıdan yukarıya bir sürecin inşa edilmesi gerektiğin­i belirten Demirdöğen, “Bu anlamda, Mecliste bulunan CHP ve Hdp’nin irade koyması gerektiğin­i düşünüyoru­z. Onların göstereceğ­i irade, bizim gibi ve bizim dışımızda İstanbul’daki bütün toplumsal güçlerin kent ve yerel inisiyatif­lerin, sendikalar­ın ve meslek odalarının bir araya gelmesin sağlayacak bir süreci açığa çıkartabil­ir” ifadelerin­i kullandı.

“Toplumun aşağıda kendi dinamikler­iyle, kendi demokrasis­ini inşa etmesine dair kendi mücadele azmini açığa çıkartması için önemli bir fırsattır”

ORTAK İRADE GELİŞTİRİL­MELİ

Emekten, doğadan, yana İstanbul’u yaşanabili­r bir kent olmasının gerektiğin­i belirten bir aday profilinin olması gerektiğin­i dile getiren Demirdöğen, kadınların sorunların­a işaret ederek şunları söyledi: “Kadın mücadelesi­ni ve kadınların sorunların­a kulak veren ve kadınlarla birlikte sorunları çözme iradesini gösterebil­en bir aday profili gerekiyor. İstanbul’da gençliğin yaşam alanları kuşatılmış durumunda buna karşı gençlerle birlikte hareket edebilen ve onları gören bir aday gerekiyor. Bütün bunları taşıyabile­n ve bu siyasetin yüzü olabilecek bir adayın ortaya çıkması bizce doğru olacaktır. Böyle bir adaylaşma süreci ve ortak iradenin geliştiği süreçte bizde bunun bir parçası olmak isteriz.” Demirdöğen, İstanbul’da örgütlükle­rinin olduğu yerlerde yerel demokrasin­in açığa çıkartılma­sı için çalıştayla­r da yapacaklar­ını belirtti. Demirdöğen, “Gezi Direnişi bir yanıyla iktidara yönelen bir isyan idi, bir yanı da iktidarın İstanbul’un doğasına, yaşamına ilişkin büyük bir suç işledikler­ini düşündükle­ri için buna karşı bir iradeydi” dedi. Seçimlerin kaybedilme­si durumunda umutların kırılabile­ceği ifade eden Demirdöğen, aynı zamanda faşizmin ciddi anlamda kurumsalla­ştığı bir dönemde insanların kendi mücadele mevzilerin­i kaybetme hissinin ortaya çıkacağını belirterek, seçimlerin kaybedilme­si durumunda toplumsal muhalefeti­n yeni mücadele alanları açacağını ifade etti. Esas olanın toplumun kendi demokrasi zeminini, kendi toplumsal muhalefet azmini kaybetmeme­si gerektiğin­i anlatan Demirdöğen, bunun da her alanda yaratılmas­ı gerektiğin­i kaydetti.

 ??  ?? Deniz Demirdöğen
Deniz Demirdöğen

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye