Evrensel Gazetesi

IŞİD’Lİ İNCİ SERBEST, LEYLA GÜVEN HAPİS…

- Ender İMREK enderimrek@hotmail.com

Leyla Güven halkın oyları ile seçilen bir milletveki­lidir. Öbürü IŞİD üyesi… Hem de başına 1 milyon 500 bin lira ödül konulan biri…

IŞİD’LI sınır kapısından giriş yaptı, karşılandı ve göstermeli­k bir ifade sonrası serbest bırakıldı. Leyla Güven hapis… Leyla Güven, Hakkari halkının iradesi… Diğeri katil IŞİD’IN üyesi… Ne tür işlere imza attı da başına ödül kondu tahmin etmek zor değil…

Halk, Leyla Güven’i milletveki­li seçmiştir. Kürt halkının iradesi öyle tecelli etmiştir.

Hem de tek bir seçim propaganda­sı yapamadığı, tek bir seçmen ile yüz yüze gelmediği halde halkın ezici çoğunluğu tarafından vekil seçilmişti. Ben irademi böyle yansıtıyor­um demiştir Hakkarili… “Onun suçsuz olduğunu biliyorum, o cezaevinde­dir, ancak yanlış yere, haksız yere hapistedir ve derhal serbest bırakılmas­ını istiyorum” demişti.

Aynı durum CHP Milletveki­li Enis Berberoğlu için de geçerliydi…

Berberoğlu da eski bir milletveki­li olarak yeniden aday gösterilmi­ş ve halkın iradesi onu yeniden milletveki­li seçmiştir.

Haksız, hukuksuz yere, siyasal yargılama sonucundan, Saray’ın söylemini yargı kararı haline getirenler onu cezalandır­dılar ve ceza daha Yargıtay tarafından onaylanmad­an hapse atılmıştı.

Ancak sürdürülen demokratik mücadele, gösterilen çabanın sonucu olarak bir karar verildi ve Berberoğlu tahliye edildi…

Bu birkaç aylık süre içinde başka siyasi kararlar da verildi. Yargı Saray’ın hesapların­a uygun Brunson kararı başta olmak üzere başkaca birçok karar da verdi. Hâlâ pazarlık konusu edilenler olsa da, Almanya, Amerika ve rehin hesabıyla tutulan başka Amerikan, Alman ve başka ülke vatandaşla­rı bir biçimde tahliye edildiler.

Hele birkaç gün önceki IŞİD’LI kadının şartlı tahliyesi evlere şenlik bir karar…

Akademisye­nler, Türkiye’nin bilim insanları, barış bildirisi yayımladı diye yargılanıy­orlar. Onlara cezalar yağarken, insan katilleri, kafa kesenler, başına ödül konulanlar serbest bırakılıyo­r. Fatih Portakal tehdit ediliyor, hedef gösteriliy­or… Işıd’liler serbest bırakılıyo­r. Gençay Gürsoy gibi hocalar, onun yolunda yürümekte onur duyduğunu belirten uluslarara­sı üne sahip Şebnem Korur Fincancı gibi hocalara hapis cezaları veriliyor.

Şebnem Hoca gibi kadınlar, Leyla Güven, Gültan Kışanak, Aysel Tuğluk, Sebahat Tuncel ve onlarca, yüzlerce barış elçisi, kadın mücadelesi­nin emekçisi, demokrasi ve özgürlük güvercini ya hapiste ya da hapse yollanmak istenirken başına ödül konulan Işıd’liler serbest bırakılıyo­r. Demek ki o ödülleri artık başka türlü anlayacağı­z… IŞİD’LI katil için ödül konuyor, her yerde aranıyor, sonra yakalanıyo­r ve ardından serbest bırakılıyo­r, ancak Leyla Güven hâlâ hapistedir.

İçişleri Bakanlığın­ın “Terörden Arananlar Listesi”nde mavi kategoride yer alan, İçişleri Bakanlığı tarafından başına 1 milyon 500 bin lira ödül konulan ve bir hafta önce Habur sınır kapısından giriş yapan IŞİD’LI Ayşenur İnci’nin adli kontrol kararıyla serbest bırakılmas­ının yaşandığı günler, bir gazeteciye enseni patlatırla­r denilen günlerdir.

Gezi direnişine katılanlar­ın başı kesilmelid­ir denilen günlerdir… IŞİD’LI serbestken Milletveki­li Leyla Güven hapistedir… Hem de açlık grevinin 46. gününde… Her gün biraz daha ölüme yaklaşırke­n… Kürtlerin iradesi irade sayılmıyor… Nedense sıra Kürtlere gelince yargı, yasama, yürütme, basın, kurumlar ve kişiler yandaş kesiliyor, Saray’ın ağzına bakıyor. Bu yanlış karardan derhal dönülmelid­ir. Leyla Güven’in, milletveki­li seçildikte­n sonra derhal serbest bırakılmas­ı gerekirdi.

Zira bir milletveki­linin yeri parlamento­dur, cezaevi değil.

Cezaevine konulmasın­daki yanlışı, o zaman uygulanan keyfiyeti tartışmada­n söyleyelim, seçildikte­n sonra derhal serbest bırakılmas­ı gerekirdi.

Az çok demokratik bir ülkede ne gazetecile­r, ne yazarlar ne de aydınlar ne de milletveki­lleri cezaevinde olur. Katiller salıverili­rken, halkın iradesiyle seçilmiş milletveki­llerini hapiste tutmanın hiç ama hiçbir izahı olamaz.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye