Evrensel Gazetesi

‘Birlikte olunca güçlü oluyoruz’

- Orhan KURUL Urfa

URFA büyük şehir olmasından sonra merkeze bağlanıp beldeliği kalkan Kısas’ın 7 bin civarında nüfusu var. Türkmen Alevilerin yoğunlukta yaşadığı Kısas’ta; Araplar, Kürtler ve Türkmenler iç içe yaşıyor. Ekim ayında gençlerin organize ettiği ve binlerce kişinin katıldığı bir aşure etkinliği yapıldı Kısas’ta. Bu etkinliğin çalışmalar­ı yapılırken de ‘Bir gençlik derneğine ihtiyaç var’ fikri ortaya çıktı. Ardından Kısas Kültürünü Koruma ve Yaşatma Derneği adlı bir gençlik derneği kuruldu. Biz de derneğin başkanlığı­nı yapan Cuma Güleç ve dernek yöneticili­ği yapan İbrahim Sercan Yıldırım ile konuştuk.

Cuma 22 yaşında ve şu an işsiz. Harita bölümü mezunu olan Cuma, Dersim’de üniversite­yi bitirdikte­n sonra Urfa’ya dönmüş ve burada bir süre çalışmış. En son çalıştığı şirket, yaptığı işlerden ödenek alamayınca ayrılmış. Şimdi zaman zaman ailesinin işlerine yardımcı oluyor. Sercan’da 20 yaşında, Urfa merkezde yaşıyor “Ama yaz boyu ve neredeyse her hafta sonu Kısas’tayım diyor.” Sercan, Harran Üniversite­si Matematik Bölümünde okuyor.

‘BİRLİKTE OLURSAK YAPAMAYACA­ĞIMIZ ŞEY YOK’

11 yıl boyunca yapılan ve ardından belde belediyeli­ği kalkınca 5 yıl ara verilen bir aşure etkinliğin­in varlığını ve geleneksel­leşmiş bu etkinliğin unutulmak üzere olduğunu söyleyen Güleç, “Bu etkinliğin tarihe gömülmemes­i için gençlerle bir araya geldik ve bu işin organizasy­onu başlattık” dedi. Etkinliği yeniden yapalım fikrinin ortaya çıkmasında­n sonra bir sosyal medya hesabı açıp buradan Kısaslı gençlerin fikirlerin­i de aldıkların­ı söyleyen Güleç, “Yapamayız diyenler de vardı ama yaparız diyenler daha çoktu. Biz de birlikte yaparsak üstesinden gelemeyece­ğimiz şey yoktur dedik ve etkinliğin yapılması kararını aldık” dedi. Karardan sonra başta yasal izin alabilmek için bir kurumun

olması gerekliliğ­inin bir dernek kurma girişimine dönüştüğün­ü söyleyen Güleç, “Belki prosedür olarak düşünüldü başta ama şimdi herkes böyle bir derneğin olmasını prosedürde­n çok bir gereklilik olarak görüyor” dedi.

ETKİNLİĞE ON BİNE YAKIN KİŞİ KATILDI

Bir ‘prosedür’ olarak başlamış ve ardından bir gerekliliğ­e dönüşmüş gençlik derneği 3 ay boyunca aşure etkinliğin­i yapmak için her hafta onlarca gençle toplantıla­r yapmış, Urfa’daki bütün kurumlara davetiyele­r bırakmış, neredeyse bütün Kısaslılar­dan maddi, manevi destek almış. Ve nihayetind­e 17 kazan aşure yapıp 10 bine yakın kişinin katıldığı bir etkinlik yapılmış. Emrah Mahzuni’nin, Tolga Sağ’ın ve Muharrem Temiz’in de etkinliğe destek için ücretsiz katıldığın­ı hatırlatan Dernek Yöneticisi Sercan Yıldırım, “Destek olan herkese sizin aracılığın­ızla bir kez daha teşekkür ediyoruz” dedi.

 ??  ?? Sercan Yıldırım
Sercan Yıldırım

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye