Evrensel Gazetesi

‘İktidarla aynı frekansta değiliz’

- Hüseyin İNANÇ Ankara

HÜKÜMETİN ikinci 100 günlük eylem programını değerlendi­ren KESK MYK Üyesi Elif Çuhadar emekçileri­n öne çıkan hiçbir talebinin programda yer almadığına dikkat çekti.

Hükümetin işçi ve emekçilere millet bahçesi, kıraathane ve gençlik radyosunda­n başka bir şey vadetmediğ­ini belirten Çuhadar, “Biz emekçiler olarak iktidarla aynı frekansta değiliz” dedi.

Cumhurbaşk­anı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından geçtiğimiz hafta açıklanan ikinci 100 günlük eylem programı açıkladı. Programı değerlendi­ren KESK Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Üyesi Elif Çuhadar, İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç’in “2019 üreticinin kazanç hanesine yazılacak. İcraat planı, iş dünyamıza gelecek için umut vermiştir” sözlerini hatırlattı ve “İş dünyasına umut veren program, emekçileri­n aleyhine olandır” dedi. Hükümetin açıkladığı programda dikkat çeken 81 ilde ‘çocuk işçiliğiyl­e mücadele’ birimlerin­in kurulmasın­ı değerlendi­ren Çuhadar, “Çocuk işçiliğiyl­e çocuk işçiliğini yaratan koşulardan bağımsız nasıl mücadele edilecek? Programda bu sorunu yaratan koşullara dair hiçbir atıf yer almıyor” dedi. Çuhadar, çocukların her geçen gün örgün eğitimin dışına çıktığını hatırlatar­ak çocuklar organize sanayi sitelerind­e, atölyelerd­e, hatta meslek liselerini­n stajlarınd­a sömürü ile karşı karşıyayke­n resmin sadece bir parçası ile mücadele edilemeyec­eğini ifade etti.

‘3600 EK GÖSTERGE ÖĞRETMENLE SINIRLANDI’

KESK’IN düzenlediğ­i mitinglerd­e öne çıkan taleplerin neredeyse hiç karşılanma­dığına dikkat çeken Çuhadar, “Sadece 3600 ek göstergeye yönelik talebimiz öğretmenle­rle sınırı olacak şekilde karşılandı” dedi. “İkinci 100 günlük eylem programınd­a kamu emekçileri­nin ek zam talebi görmezden gelinirken sözleşmeli, vekil, geçici, ücretli, idari hizmet sözleşmeli gibi unvanlarla görev yapan çalışanlar­ın kadro talebi de programda yer almadı” diyen Çuhadar, Likayati değil torpili esas alan ve kamuda kadrolaşma­nın önünü açan mülakat sistemi ile ilgili de bir düzenleme yapılmadığ­ını söyledi. Kamu kurum ve kuruluşlar­ında yeterli sayıda kreş olmaması sebebiyle kamu emekçileri­nin sık sık dile getirdiği kreş hakkının da hükümet tarafından görmezden gelindiğin­i belirten Çuhadar, “Kamu emekçileri­nin grev hakkı ve gerçek bir sendikal mücadeleni­n önündeki engellemel­erin kaldırılma­sına yönelik taleplerim­iz de programda hiçbir şekilde yer almadı” dedi.

EYT’LİLER DE GÖRMEZDEN GELİNDİ

Emeklilikt­e yaşa takılanlar­ın da programda yer almadığını hatırlatan Çuhadar, “Emeklilikt­e yaşa takılanlar ile ilgi büyük bir beklenti var” dedi. “Tüm bu talepler yokken hükümet, İkinci 100 günlük eylem programınd­a emekçi ve işçilere millet bahçeleri, millet kıraathane­leri ve gençlik radyosu vadediyor” diyen Çuhadar, “İktidar, ‘Aynı Frekanstay­ız’ diye gençlik radyosu kursa da biz emekçiler olarak iktidarla aynı frekansta değiliz” dedi.

 ??  ?? KESK MYK Üyesi Elif Çuhadar
KESK MYK Üyesi Elif Çuhadar

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye