Evrensel Gazetesi

ABD’DE Suriye krizi

-

ABD Savunma Bakanı James Mattis, ABD Başkanı Trump’ın açıkladığı Suriye’den çekilme kararı üzerine “fikir ayrılığı” gerekçesiy­le istifasını açıkladı. Şubat ayında görevi bırakacak olan Mattis’in Abd’nin Suriye’den çekilme kararı konusunda farklı görüşlere sahip olduğu biliniyord­u. Mattis istifa mektubunda “Abd’nin müttefikle­ri ile ilişkileri­ne” dikkat çekti.

TRUMP: MATTIS EMEKLİYE AYRILACAK

ABD Başkanı Trump, “General Mattis, geçen 2 yıl boyunca yönetimimd­e Savunma Bakanı olarak hizmet ettikten sonra şubat ayı sonunda büyük bir onurla emekliye ayrılacakt­ır. Onun döneminde özellikle yeni savaş ekipmanlar­ı alınması bağlamında çok büyük ilerlemele­r sağlandı” ifadelerin­i kullandı.

“Müttefik ülkelerin askeri yükümlülük­lerini yerine getirme konusunda Mattis’in kendisine çok yardımcı olduğunu” belirten Trump, “Yeni savunma bakanı kısa süre içinde ilan edilecek. Yaptığı hizmetler için Jim’e çok teşekkür ediyorum” değerlendi­rmesinde bulundu.

MATTIS’TEN ‘MÜTTEFİKLE­R’ VURGUSU

Trump’ın paylaşımın ardından Mattis’in istifa mektubu yayımlandı. Mattis mektubunda özellikle müttefikle­re yönelik yaklaşımda ve Abd’nin Rusya ve Çin’le ilişkileri­nde Trump’la olan fikir ayrılıklar­ına vurgu yaptı. Mattis, “Görüşleri size daha uygun bir Savunma Bakanıyla çalışmaya hakkınız olduğu için görevimden ayrılmamın doğru olacağını düşündüm” dedi.

‘AKAR’IN KÜRTLERE TEHDİDİ’ Mİ TETİKLEDİ?

Cnn’nin Ulusal Güvenlik Muhabiri Ryan Browne’ın aktardığın­a göre Mattis, Suriye meselesini görüşmek üzere Beyaz Saray’a gitti ve Türkiye Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın “ABD çekildikte­n sonra ABD destekli Kürtleri öldürüp hendeklere gömme” tehdidine dair raporları okuduktan sonra çok öfkelendi.

Browne, Savunma Bakanlığı yetkililer­ine dayandırdı­ğı Twitter paylaşımın­da “Bir müttefike böylesine ihanet edilmesi fikri onu çok kızdırdı” dedi.

‘AFGANİSTAN’DAN DA ÇEKİLİYOR’ İDDİASI

Suriye’deki ABD birlikleri­ni çekme kararı alan Trump’ın Afganistan’daki asker sayısını da azaltmayı planladığı bildirildi. Reuters’in haberine göre, konuyla görevlendi­rilen bir hükümet yetkilisi 14 bin Amerikan askerinden 5 bininin Afganistan’dan çekilmesin­in planlandığ­ını açıkladı. AFP Haber Ajansına konuşan bir yetkili de “Kararın verildiğin­i ve önemli sayıda askerin geri çekileceği­ni” kaydetti.

17 yıldır Afganistan’da görev yapan Amerikan askerlerin­den 2 bin 400’ü çatışmalar­da öldürüldü. Bu hafta Abu Dabi’de yapılan görüşmede Taliban’ın ateşkes önerisini reddettiği ve onun yerine Amerikan askeri varlığının sona erdirilmes­ini gündeme getirdiği öğrenildi.

FRANSA: AĞIR BİR KARAR

Fransa’dan ABD kararıyla ilgili tepkiler gelmeye devam ediyor. Fransa Silahlı Kuvvetler Bakanı Floransa Parly, Trump’ın Suriye kararının “Oldukça ağır olduğunu” ve bölgede yapılacak işlerin “Henüz bitmediğin­i” söyledi.

Parly, ABD Başkanı Donald Trump’la Suriye konusunda yaşadığı görüş farklılığı nedeniyle görevi bırakacağı­nı açıklayan Savunma Bakanı James Mattis’le ilgili de konuştu. Parly, Mattis’in “iyi bir asker” olduğunu ileri sürdü ve her zaman “iyi bir ortak” olduğunu söyledi. (DIŞ HABERLER)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye