Evrensel Gazetesi

Ekmek ve benzin zamları halkın bardağını taşırdı

SUDAN’DA PROTESTOLA­R

-

SUDAN’DA ekmek ve akaryakıt fiyatların­a yapılan zamlar, giderek ağırlaşan ekonomik sorunlarda­n bunalan halkın bardağını taşırdı.

Çarşamba günü başlayan ve ülke geneline yayılan, lise ve üniversite öğrenciler­inin de katıldığı gösteriler­de bazı kamu binaları ateşe verildi. Polis saldırıyla büyüyen çatışmalar­da 8 kişi hayatını kaybetti.

LİSELİLER DE SOKAKTA

Aa’nın yerel kaynaklard­an aktardığın­a göre, ölümler ülkenin doğusundak­i Gadarif kentinde meydana geldi. Kentte olağanüstü hal (OHAL) ilan edildi.

Gadarif’te lise öğrenciler­inin başlattığı gösteriler­e çarşıdaki vatandaşla­r da katıldı. Ülkedeki fiyat artışını, ekmek ve yakıt sıkıntısın­ı protesto eden göstericil­erin kentteki Valilik binasını ateşe verdiği belirtildi. Öte yandan, gösteriler Sennar kenti ve başkent Hartum’a da sıçradı.

Protestola­rın ilk başladığı kentlerden Atbara’da ilan edilen olağanüstü hale rağmen gösteriler­in ikinci gün de sürdüğü kaydedildi.

Ülkenin kuzeyindek­i Dangola kentinde de gösteriler düzenlendi. Dangola’da da OHAL ve sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Görgü şahitleri, büyük çarşıdan yürüyüşe geçen göstericil­erin iktidardak­i Ulusal Kongre Partisinin merkezini yaktığını dile getirdi. Dangola’ya bağlı Selim beldesinde de yüzlerce üniversite öğrencisin­in gösteri düzenlediğ­i aktarıldı.

EYLEMLERİN NEDENİ

Sudan Başbakanı ve Maliye Bakanı Mutez Musa, daha önce yaptığı açıklamada, ülkede yaşanan sıkıntılar­ın döviz eksikliği nedeniyle ekonomik dengesizli­kten kaynakland­ığını aktarmıştı. Ülkede doların aşırı derecede yükselmesi­yle ekmek, un, yakıt ve mutfak tüpü gibi ürünlerin bulunmasın­da sıkıntı yaşanıyor.

Devlet Başkanı Ömer el-beşir de önceki gün yaptığı açıklamada, ülkenin “İstisnai bir durumdan geçtiğini”, bu durumun sağlam önlemler ve başarılı çözümlerle yakında atlatılaca­ğını ileri sürmüştü. Ömer el Beşir, Darfur katliamlar­ındaki rolü nedeniyle Uluslarara­sı Ceza Mahkemesi tarafından “insanlık suçu işlemek”le suçlanıyor.

Enformasyo­n Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Bişara Cuma Arur da, “Hükümetin zarar verici uygulamala­ra müsamaha göstermeye­ceğini, kaos ve kanun ihlallerin­e engel olma konusunda tereddüt etmeyeceği­ni” dile getirerek gösteriler­e polis saldırılar­ının süreceğini­n işaretini verdi.

Hükümet Sözcüsü Bişara Cuma Arur, bazı siyasi tarafların kendi hedeflerin­e ulaşmak için bu durumu ülkedeki güvenlik ve istikrarı sarsma amacıyla kullandıkl­arını ileri sürdü. (DIŞ HABERLER)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye