Evrensel Gazetesi

Sarı Yelekliler demokrasi de istiyor

-

Fransa’daki Sarı Yelekliler hareketine dair birçok şey yazıldı ve konuşuldu. Fransa Cumhurbaşk­anı Macron’a sosyal ve ekonomik alanda kimi kısmi geri adımlar attırılmas­ı da tartışıldı ancak hareketin siyasi talepleri genelde göz ardı edildi. Bu hafta seçtiğimiz yazı, birkaç haftadır giderek artan bir şekilde gündeme gelen Yurttaş İnisiyatif­i Referandum­unu (RIC) işliyor. Sarı Yelekliler’in son dönemlerde en fazla öne çıkan taleplerin­den birisi de halkın egemenliği­nin daha demokratik bir şekilde yürürlüğe sokulması. Politis dergisinde yayımlanan makale, söz konusu RIC’IN gündeme getirdiği sorunlara işaret ediyor, ama sınırlılık­larına da vurgu yapıyor.

GÖÇ YASASI İŞ YASASINA DÖNÜŞTÜRÜL­DÜ

Almanya’da uzun yıllardan beri göçmen örgütleri, sendikalar ve ilerici partiler tarafından uyum ve entegrasyo­n sorunların­ın çözümü için çıkarılmas­ı talep edilen Göç Yasası, CDU/CSU-SPD koalisyon hükümeti tarafından “Nitelikli İşgücü Yasası”na çevrildi. Yasa 19 Aralık’ta koalisyon hükümeti tarafından onaylandı, üç ay sonra uygulamaya girecek. Muhafazaka­r bir yayın organı olan Deutschlan­dfunk bile yasanın “yarım ağızla, gönülsüzce” çıkarılmış olduğu görüşünde.

BREXIT GÜNDEMİ SÜRÜYOR

İngiltere’de Başbakan Theresa May için yine zorlu bir haftaydı. Oylamasını yeni yıla kadar ertelemesi­ne rağmen sunduğu Brexit anlaşmasın­a Avam Kamarasınd­a (Meclisin alt kanadı) destek toplayabil­mesi mümkün görünmüyor ve bu hafta yayımlanan göçmenlik yasa taslağı da birçok kesim tarafından olumsuz karşılandı.

Diğer yandan Avrupa Birliği, İngiltere ile “anlaşamama” ihtimalini­n büyük bir olasılık olduğu görüşünde olmalı ki, Avrupa Konseyi buna karşı aldığı önlemleri açıkladı. İngiltere’nin düzen yanlısı gazetesi The Telegraph, May liderliğin­deki Brexit sürecin kötü yönetildiğ­ini, önemli adımların geç atıldığını ve daha önemlisi May’in Brexit’i “hiç istemediği”ni yazdı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye