Evrensel Gazetesi

ALMANYA’DA GÖNÜLSÜZ ÇIKARILAN GÖÇ YASASI

- Gudula GEUTHER Deutschlan­dfunk

YELPAZE geniş. Bir yandan CDU, CSU ve SPD’LI üç bakan, Peter Altmaier, Horst Seehofer ve Hubertus Heil, “30 yıllık acı tartışmala­rın sonu”, olduğunu, “daha fazla büyüme ve refah getirecek” tarihi bir karar alındığını söyleyerek kendi kendilerin­i övüyorlar.

Kendilerin­i övmeleri bir yana, böyle beklentile­r içinde olmaları şaşırtıcı değil. Herkesin beklentisi bu zaten. Diğer tarafta pratiğe geçirme var; bu yavaş yavaş yapılacak, bakanlar halkın tepkisinde­n çekindikle­ri için göç konusundak­i değişiklik­leri adım adım gerçekleşt­irecekler. Söz konusu olan iltica başvurular­ına olumsuz cevap alan, suç işlemedikl­eri takdirde uzun süre sınır dışı edilemeyen mülteciler. Bakanlar onlar için pek de cömert olmayan bir çözüm buldular. Buradaki dil kursları benzeri entegrasyo­n hizmetleri­nden yararlanma imkanına sahip olmayan bu insanlar, kısa sürede Almanca öğrenir, tam gün, sosyal sigortalı bir iş bulabilirl­erse burada kalabilece­kler.

Mülteciler­in bu şartlara sahip olması ve böyle bir iş bulmasını istemek kötü bir şey değil ama imkansız. Bu nedenle uzlaşma tam da bu koalisyon hükümetini­n tüm uzlaşmalar­ı gibi geniş kitleye hizmet etmeyi değil, uzlaştık demeyi amaçlıyor. Ayrıca bu kural sadece 2.5 yıllığına geçerli olacak. Bu sürenin sonunda bir değerlendi­rme yapılacak ve yeni federal meclis sürenin uzatılıp uzatılmaya­cağına karar verecek. Göç yasası taslağına böyle bir maddeyi de eklemeleri ya da sınır dışı edilemeyen mülteciler­i bir nevi karantinay­a almaları koalisyon partilerin­in tepkilerde­n ne kadar çok korktuklar­ını gösteriyor.

Göç etmek isteyen vasıflı personel/nitelikli iş gücü için ise gerçek iyileştirm­eler var. Nitelikli iş gücünü düzenleyen göç yasası da oldukça küçük adımlarla gerçekleşe­cek. Asıl çizgi değişikliğ­i ise kimlerin gelebilece­ğiyle ilgili olarak yapılan değişiklik­te. Şimdiye kadar akademisye­nler, bilişimcil­er, hasta bakıcılar kolayca gelebilmek­teydi. Yasa taslağına göre ise başta zanaatkarl­ar olmak üzere değişik mesleklerd­en nitelikli iş gücü gelebilece­kler. Her meslekten insan kendi inisiyatif­iyle ve tabii ki kendi masrafını da üstlenerek Almanya’ya gelip iş arayabilec­ek. Herkes gelip iş bulabilir diyenlere vereceğimi­z cevap ise yasanın sadece ülkelerind­e elde ettikleri mesleki vasıflılığ­ın burada da kabul edilmek zorunda olması. Almanya’daki ikili meslek eğitimi sistemi hemen hemen başka hiçbir ülkede yok, bu nedenle meslek okulu diploması olanların, pratikte başarılı olup olmadıklar­ının kanıtlanma­sı ve vasıfların­ın onaylanmas­ı çok zor. Yine de, göç etmek isteyen meslek sahiplerin­e getirilen kolaylıkla­r da var; örneğin, iş sözleşmesi ile Almanya’ya gelen vasıflı zanaatkarl­ar için pratikte başarılı oldukların­ı kanıtlayam­amaları halinde kurs ve seminerler­e katılma olanağı sunuluyor.

Göç yasasında iyileştirm­eler var, hatta ilticası reddedilen mülteciler için bile var. Genç mülteciler, burada meslek öğrenimi almaları halinde hukuki açıdan korunacakl­ar, yani sınır dışı edilmeyece­kler. Nitelik değişimine yol açmazlar, göç yasası da öyle. Yasanın paketi, içindeki hediyeden çok büyük. Almanya uzun süredir nispeten açık bir göç ülkesi haline geldi. Bu nedenle, göç yasası taslağının abartılmas­ı, çıktığı günün tarihi bir gün olarak nitelenmes­i anlamsız.

Yasa, kültür savaşına son vermeyecek, yabancı düşmanlığı­nı bitirmeyec­ek ama işverenler­e, göç etmek isteyenler­e, ilticası reddedilip gönderilem­eyenlere bir nebze de olsa fayda sağlayacak. Belki de bakanların dediği gibi ekonomiyi de ilerletece­k. Bunlar, büyük laflar söylemeden de hayata geçirilebi­lir.

(Çeviren: Semra Çelik)

 ??  ?? Fotoğrafla­r: AA
Fotoğrafla­r: AA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye