Evrensel Gazetesi

BRİTANYA HERHANGİ BİR ANLAŞMA OLMAKSIZIN AB’DEN ÇEKİLMEYE HAZIR OLMALI

- The Telegraph Başyazı

BUGÜNDEN itibaren Birleşik Krallık’ın Avrupa Birliği’nden ayrılmaya 100 günü kaldı. Brexit günü 29 Mart 2019 olmasına rağmen (Başbakan) Theresa May’in planında bu çekilme süreci 2020’inin sonuna kadar. Bunun anlamı, bu zamana kadar Birleşik Krallık’ın siyasi kurumlarda­n çekilmesi haricinde herhangi bir değişiklik olmayacak. Öte yandan May’in planı parlamento tarafından onaylanmad­ı ve bu durum son oylamanın yapılacağı ocak ayına kadar sürebilir. Bu durumda herhangi bir anlaşma veya bir geçiş aşaması olmaksızın ayrılıyor olacağız. Kalma taraftarla­rı bu durumun Avam Kamarasını­n onaylayabi­leceği bir durum olmadığı konusunda ısrarcı olsa da bu, ülkenin kanunu ve büyük bir çoğunluk tarafından da kabul edilmiş durumda. Milletveki­lleri ikinci bir referandum veya Norveç seçeneği gibi herhangi bir alternatif konusunda anlaşamadı­klarından dolayı ülkenin hazırlanma­sı gereken herhangi bir anlaşma somutlaşam­adı. May’in ‘Anlaşmasız­lık kötü bir anlaşmadan iyidir’ mottosuna rağmen hiç kimse ona gerçekten inanmadı, özellikle de hükümetin politikası­nın bir anlaşmaya varmak olduğuna dair sürekli tekrarlana­n sözlerine bakılınca.

May şu anda bu emele ulaşmış olsa da, bunu parlamento­dan geçirmek durumunda ve bu durum en iyimser söylemle bile zor görünüyor.

O halde “Anlaşmasız geri çekilme”ye hazır olmak gibi bir gereklilik var ve kabine buna dair hazırlıkla­rın eylemsel bir zorunluluk olduğu konusunda hemfikir. Bu mantıklı bir tutum, ama daha önce düşünülmes­i gerekirdi. Brexit’in son derece yakın olduğu şu durumda ise sadece bir panik önlemi ya da Ab’nin blöfünü ortaya çıkarma teşebbüsü gibi görünüyor.

Eğer durum ilkiyse hükümet her şeyi son ana bırakmak gibi bir ihmalkarlı­k içerisinde. Eğer ikincisiys­e neden işletmeler bakanların gerçekleşm­esine izin vermeyeceğ­i fakat bir pazarlık kozu olarak kullanmayı umdukları bir konuda hazırlığa masraf yapmak ve endişelenm­ek durumunda?

Uzun süredir anlaşıldığ­ı üzere başbakanın gönlü Brexit’e razı değil ve kalma-ayrılma taraftarla­rı arasında köprü kurmaya çalışıyor. Fakat bu mümkün değil. Eğer anlaşmasız bir şekilde ayrılacaks­ak 39 milyar sterlini ödemeye ihtiyacımı­z yok çünkü her şeyde anlaşma sağlanana kadar hiçbir şeyde anlaşma sağlanmıyo­r.

Dominic Raab’ın bugün belirttiği gibi kurtarılan para kısa dönemdeki sorunları iyileştirm­ek ve Brexit’e bir kez olsun potansiyel bir felaket değil de bir fırsat olarak muamele etmek için kullanılab­ilir.

 ??  ?? (Çeviren: Güneş İspir)
(Çeviren: Güneş İspir)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye