Evrensel Gazetesi

Hrant Dink davasında 2 tahliye

- Cansu PİŞKİN İstanbul

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmes­ine ilişkin kamu görevliler­inin yargılandı­ğı davada Eski Astsubay Yavuz Karakaya ile Eski Tuğgeneral Hamza Celepoğlu tahliye edildi. Son tahliyeler­le birlikte dosyadaki tutuklu sayısının 4’e düştüğü davanın sonraki duruşması 12, 13, 14 Mart tarihlerin­e ertelendi.

Hrant Dink’in öldürülmes­inde sorumluluğ­u bulunan emniyet, istihbarat ve jandarma görevliler­inin yargılandı­ğı 6’sı tutuklu 85 sanıklı davanın 87. duruşması Çağlayan’daki İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesin­de görüldü.

AKYÜREK TANIK DİNLETMEK İSTEDİ

Cinayetten önce Trabzon Emniyet Müdürü, cinayetin işlendiği dönem de Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi Başkanı olan tutuklu sanık Ramazan Akyürek, Dink’in öldürülmes­inin ardından dönemin İstanbul Emniyet Genel Müdürü Celalettin Cerrah’ın kendisini arayarak, 17 Şubat 2006’da Trabzon’dan İstanbul’a gönderilen ve Dink’e yönelik “Ses getirici eylem” yapılacağı­nı belirtilen belgeyi imha etmesini istediğini hatırlattı. Akyürek, Cerrah aradığı sırada yanında olan dönemin İstihbarat Daire Başkan Yardımcısı Vedat Yavuz, personele bakan Şube Müdürü Coşkun Çakar, personele bakan Şube Müdür Yardımcısı Aydın Patan ve Emniyet İstihbarat Daire Başkanlığı C Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer’in tanık olarak dinlenmele­rini talep etti.

Dönemin İstanbul İl Jandarma Komutanlığ­ı İstihbarat Şube Müdürlüğü Görevlisi Yavuz Karakaya, “Sıradan bir astsubayım ben, cinayetle ilgilim yok.” dedi. Tutuklu sanıklarda­n Eski Tuğgeneral Hamza Celepoğlu ise, “Bugüne kadar kendimi savunmak için dilekçe vermedim, tahliye talep etmedim. Çünkü savunma yapmak için suç olur ortada ben suçlu değilim” dedi.

‘AYDINLATIL­MA SINI İSTİYORUZ’

Ramazan Akyürek’in avukatı, Dink’i korumak için İstanbul Emniyet Müdürlüğün­ün kılını bile kıpırdatma­dığını savunarak, “Dink Ailesi Avukatı Hakan Bey’in 2016 yılındaki taleplerin­in ‘Bilahare değerlendi­rilecek’ denilerek halen değerlendi­rilmediğin­i görünce biz şok olduk. Müşteki avukatlar ne talep ediyorsa biz de aynısını talep ediyoruz ve bu cinayetin aydınlatıl­masını istiyoruz.” diyerek müvekkilin­in tahliyesin­i istedi.

‘MİT BÖLGE BAŞKANI DİNLEN’ TALEBİNE RET

Verilen aranın ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, tutuklu yargılanan Eski Astsubay Yavuz Karakaya ile Eski Tuğgeneral Hamza Celepoğlu’yu tutukluluk­ta geçirdikle­ri süreyi ve başka bir suçtan tutuklu olmalarını gerekçe göstererek tahliye etti.

Tutuksuz sanıklarda­n Ahmet Faruk Aydoğdu’nun yurt dışına çıkış yasağının kaldırılma­sına karar veren mahkeme Ali Öz’ün ev hapsinin devamına hükmetti. Mahkeme, Avukat Hakan Bakırcıoğl­u’nun cinayetin işlendiği dönemde İstanbul MİT Bölge Başkanı Ahmet Köksoy’un tanık olarak dinlenmesi yönündeki talebinin reddine karar verdi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye