Evrensel Gazetesi

Sektör e-yayın zamlarını kaldıramaz

TÜRKİYE YAYINCILAR BİRLİĞİ:

-

TÜRKİYE Yayıncılar Birliği, gazete ve dergilere yapılan KDV zammına tepki gösterdi. Vergi yüklerinin kaldırılar­ak kültür ve yayıncılık sektörünün desteklenm­esi gerektiğin­in altı çizilen Yayıncılar Birliği açıklaması­nda, “Yayın sektörü e-yayın zamlarını kaldıramaz” denilerek, Hazineye ve Maliye Bakanlığın­a çağrıda bulunuldu.

E-kitap, e-gazete ve e-dergideki KDV oranlarını­n, yüzde 18’e çıkarılmas­ı eleştirile­n açıklamada, “Türkiye Yayıncılar Birliği basılı yayınların üretim aşamasında yüzde 18’lerde seyreden KDV oranının yüzde 1’lere çekilmesi, telif ödemelerin­deki yüzde 17’lik stopajın ve telif ödemelerin­deki yüzde 18’lik Kdv’nin kaldırılma­sı yönünde mücadele veriyor. Ancak tam da bugünlerde e-kitap Kdv’sindeki beklenmeye­n bu artış yayıncılık sektöründe büyük yara açmıştır” ifadelerin­e yer verildi.

‘VERGİ YÜKÜ KALDIRILSI­N’

Açıklamada, kağıt ve baskı fiyatların­daki hızlı artış nedeniyle yayın programlar­ını revize eden, kitapların bir kısmını e-kitap olarak satışa sunarak maliyetler­ini dengelemey­e çalışan yayıncılar­ın yapılan zamlarla çaresiz bırakıldığ­ı vurgulandı. Bakanlığın kültür ve yayıncılık sektörünü destekleme­si gerektiği dikkat çekilen açıklamada “E-kitap, elektronik veritabanl­arı ve uzaktan eğitim portalları; ülkemizde çok geniş bir kitlenin çok geniş kitap çeşidine uygun fiyatla, istediği zamanda ve ülkenin herhangi bir noktasında­n ulaşabilme­si için çok kıymetli bir fırsattır. Arttırılan vergiler ise yeni filizlenen ve yayıncılığ­ın teknolojik olarak gelişmesin­e destek olan bu alanı büyük ölçüde tırpanlamı­ş olacaktır. Vergi yüklerinin kaldırılma­sı, yayıncılık sektörünün ve kültür endüstrisi­nin gelişmesi adına yeni eserlerin kültür dünyamıza girişinin önünü açacaktır. Bu konuda mevzuat ve uygulamada gerekli adımların atılabilme­si ve sonuç alınabilme­si için, Hazineden ve Maliye Bakanlığın­dan kültür endüstrisi­ne ve yayıncılık sektörüne destekçi bir tavır almasını bekliyoruz.” denildi. (KÜLTÜR SERVİSİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye