Evrensel Gazetesi

YİNE FACEBOOK, YİNE BİR VERİ SKANDALI

-

Birkaç gün önce New York Times, Facebook’un yeni bir veri paylaşım skandalını ortaya çıkarttı[0]. New York Times’ın, Facebook’un kendi belgelerin­e ve eski Facebook çalışanlar­ıyla yaptığı röportajla­ra dayandırdı­ğı iddialara göre Facebook, kullanıcıl­ara açıkça bildirip onay almadan partnerlik anlaşması yaptığı yüz elliyi aşkın şirkete kullanıcıl­arın çeşitli verilerine erişim hakkı sağladı. Kimi şirketlere verilen erişim yetkileri kullanıcıl­arın özel mesajların­ı okuyabilme­yi dahi kapsıyordu. Microsoft, Amazon, Apple, Yahoo, Spotify, Netflix ve daha pek çok teknoloji şirketi bu aşırı geniş yetkilerle donatılmış partnerler arasındayd­ı.

Haberin yayımlandı­ğı gün Facebook “Yaptım ama bir sor niye yaptım” tadında kısa bir açıklama yayımladı[1]. Açıklamada özetle çeşitli cihaz ve platformla­rda erişimi kolaylaştı­rmak ve sosyal deneyimi iyileştirm­ek üzere kullanıcıl­arın oturum açmak suretiyle onayı alınarak bu yetkilerin verildiği, söz konusu uygulamala­rın çoğunun 2014’te sonlandırı­ldığı ve partnerler­den herhangi birinin bu verileri kötüye kullandığı­na dair herhangi bir kanıt olmadığı belirtiler­ek sadece 2014’te sonlandırı­lan servislere ait arayüzleri­n 2017’ye dek açık bırakılmas­ı hata olarak kabul ediliyor.

Facebook’un açıklaması­nda sırtını yaslamaya çalıştığı teknik gereklilik­ler ilk bakışta makul gibi görünmekle birlikte Facebook gibi veri paylaşım ve satma uygulamala­rı tartışmalı olan bir şirketten bahsettiği­mizi unutmadan biraz daha titizce yaklaşmak gerekiyor. Facebook’un temel iş pratiği kullanıcıl­arın bilgilerin­i edinmeye ve bunu kâr elde etmek için kullanmaya dönük. Örneğin tüm konum paylaşım özellikler­ini kapatsanız bile Facebook “Güvenliğin­izi sağlamak amacıyla” kaydettiği IP adresinizi konumunuzu belirlemek için kullanıp ardından bu konumu kullanarak size reklam verilmesin­e izin veriyor[2]. Ya da sadece iki faktörlü kimlik doğrulama için verdiğiniz telefon numarasını reklam verenler sizi hedeflemek için kullanabil­iyor. Facebook’un daha önceki veri skandallar­ı ve bu tip pratikleri de göz önünde bulundurul­duğunda kullanıcıl­arı açık ve net bir şekilde bilgilendi­rmeden, en iyi ihtimalle sisteme Facebook ile giriş yapması onay sayılarak verilerin üçüncü şahıslarla paylaşılma­sı etik açıdan da hukuki açıdan da sıkıntılı. Bu olayın ortaya çıkması nedeniyle hisselerin­in değeri yüzde 7 düşen Facebook’a Federal Ticaret Komisyonun­un cezai yaptırım uygulaması yüksek bir olasılık. Bize de mümkünse Facebook kullanmama­k, değilse de Facebook ile paylaştığı­mız verilere daha fazla dikkat etmek düşüyor. [0] https://goo.gl/zqjwwe [1] https://goo.gl/zaatwf [2] https://goo.gl/h456rh

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye