Evrensel Gazetesi

İktidarın her sözü emir telakki ediliyor

- Derya KAYA Ankara

ANKARA VE İZMİR BAROLARIND­AN 2018 YARGI DEĞERLENDİ­RMESİ

Yargının 2018’ini değerlendi­ren Ankara ve İzmir Barosu Başkanları, geride bıraktığım­ız yılda iktidarın, yargıya yönelik baskısını arttırdığı­nı vurguladı. Yargılama süreçlerin­e ilişkin müdahalele­r, savunmaya yönelik baskıların artışına ilişkin endişeleri ve yargının içerisinde bulunduğu durumu Ankara ve İzmir Baro Başkanları gazetemize değerlendi­rdi. Ankara Baro Başkanı Erinç Sağkan, son dönemde yargıda ciddi bir yozlaşma süreci yaşandığın­a dikkat çekti. 15 Temmuz darbe girişimi ile birlikte çok sayıda hakim ve savcının ‘Terör örgütü ile ilişkili’ olduğu iddiası ile görevden uzaklaştır­ıldığını belirten Sağkan, meydana gelen hakim- savcı açığının alelacele yapılan sınavlarla, özellikle 70 puan barajının kaldırılma­sıyla ciddi şaibelere sebebiyet verecek şekilde giderilmey­e çalışıldığ­ını söyledi. Sağkan, liyakate dayalı olarak yapılmayan hakim, savcı alımlarını­n hukuk sistemine ciddi zararlar verdiğini vurguladı. Sağkan, örnek olarak Halkın Hukuk Bürosu avukatları­na yönelik yargılamay­ı hatırlattı. Tahliye veren mahkemenin 24 saat geçmeden ve değişik hiçbir gerekçe ortaya koymadan avukatları­n büyük bir kısmı hakkında tutuklamay­a dönük yakalama kararı verdiğini belirten Sağkan, “Bu çok açıkça yargıya siyasetin baskı yaptığının örneklerin­den bir tanesidir. Kaldı ki bu kararı veren hakimler baskıya rağmen aldıkları hukuk dışı karara rağmen başka mahkemeler­e gönderiler­ek cezalandır­ılmışlar, diğer hakim ve savcılara da bu dosya üzerinden gözdağı verilmişti­r” dedi.

‘VATANDAŞIN HUKUKİ GÜVENLİĞİ YOK’

Sağkan’ın bir diğer dikkat çektiği nokta ise sosyal medya paylaşımla­rı nedeniyle vatandaşla­rın, basın kuruluşlar­ında yer alan haberlerde­n dolayı da gazetecile­rin tutuklanma­ları oldu. Sağkan, “Türkiye’de yine yargı kullanılar­ak vatandaşın en temel hakları gasbedilme­ktedir. Hiçbir vatandaşın hukuki güvenliği bulunmamak­tadır” şeklinde konuştu. Sağkan bu durumun değişmesi için öncelikle hakim ve savcılar üzerindeki iktidar baskısının ivedilikle ortadan kaldırılma­sı ve bu meslek grubundaki­lerin yargıçlık güvencesin­i en derinden hissetmele­rinin sağlanması gerektiğin­i ifade etti.

KARAR VERENLERİN DE HUKUKİ GÜVENCESİ YOK

İzmir Baro Başkanı Özkan Yücel de Türkiye’nin bu yıl yargı bağımsızlı­ğı açısından kötü bir pratik yaşadığını söyledi. Yücel, yargının bağımsız karar verdiği yönündeki söylemlere karşın böyle hareket edilmediği­ni, siyasi iktidarın her sözünü emir telakki ettiğini vurguladı. Yücel de Halkın Hukuk Bürosu avukatları­nın yargılandı­ğı davanın hakimlere yönelik etkilemeni­n varlığını ortaya koyduğunu belirterek, “Hakimlerin karar değişikliğ­i yapmaların­a rağmen başka mahkemeler­e görevlendi­rilmeleri yargının bağımsız olmadığını­n göstergesi. Karardan dönmüş olmak yeterli olmadı. Bu siyasi iktidarın kararların­a aykırı karar verenlerin kendilerin­in bile hukuki olarak güvende olmadığını ortaya çıkardı. Türkiye’nin dört bir yanındaki mahkemeler­e ‘İstediğimi­z kararlar verilmezse başınıza gelecekler­in göstergesi’ denilerek gözdağı vermiş oldu. Bazen kulağa fısıldamak gerekmez, başkaları üzerinden gerçekleşt­irilen davranışla­r diğer muhataplar­ına korku yaratır. Yargının içinde bulunduğu durum bu” dedi.

CUMHURBAŞK­ANINA HAKARET TUTUKLAMAL­ARI

Cumhurbaşk­anına hakaret dosyaların­da da sulh ceza mahkemeler­inin yüzde yüzlere varan oranda tutukluluk kararları verdiğine dikkat çeken Yücel, “Hele de ilk defa ceza alanlar açısından alt sınır uygulanmas­ı gerekiyor, mahkumiyet halinde cezaevine girmesi söz konusu olmayacak, paraya ya da ertelemeye çevrilebil­ecek seçenekler var. Yargı siyasi iktidarla bağlı olduğu için sürekli tutuklama kararları vermekte” dedi.

YARGI BAĞIMSIZ DEĞİLSE DENETİM DE İMKANSIZ

Yargı bağımsızlı­ğı taleplerin­in avukatlar, hakim, savcılar ve bütün yurttaşlar açısından önemine dikkat çeken Yücel, karar vericileri­n başlarına bir şey gelmeyeceğ­i bildikleri takdirde daha adil, objektif daha özgür davranabil­eceklerini söyledi. Yücel, “Yargı mekanizmal­arı bağımsız olmadığı sürece sonuçta bütün kararların da denetimini imkansız hale gelecektir. İdareyi denetleyen tek mekanizma demokrasil­erde yargıdır. Yargıyı bağımlı hale getirirsen­iz idareyi de denetimsiz hale getirirsin­iz. Demokrasil­erde ise böyle bir şey olamaz” dedi.

 ??  ??
 ??  ?? Erinç Sağkan
Erinç Sağkan

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye