Evrensel Gazetesi

Yüzde 20’si tam güvenli

- Derya KAYA Ankara

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, Ankara’da 9 kişinin yaşamını yitirdiği tren kazası sonrasında bir soru önergesini yanıtladı, “YHT taşımacılı­ğı güvenli ve hızlı bir hale geldi” dedi. Bakana yanıt veren BTS Genel Başkanı Hasan Bektaş, Türkiye’deki demir yollarının yüzde 20’sinin tam güvenli olduğunu söyledi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, ülkedeki demir yolları ağı ve demir yollarının 2023 stratejisi­ne ilişkin soru önergesine verdiği yanıtta, YHT taşımacılı­ğının güvenli ve hızlı bir hale geldiğini savundu. Bakan Turhan, 30 Ekim tarihinde Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ağrı Milletveki­li Abdullah Koç tarafından verilen soru önergesini Ankara-konya seferini yapan yüksek hızlı trenin (YHT) lokomotif ile çarpışması sonucu 9 kişinin yaşamını yitirdiği, 92 kişinin ise yaralandığ­ı kazanın ardından yanıtladı. Turhan, Türkiye’de 2003 yılından bu yana 538 kilometre ilave konvansiyo­nel hat ve 1213 kilometre yüksek hızlı tren hattının işletmeye alındığını, ülkede demir yolu ağ uzunluğunu­n 12 bin 710 kilometrey­e yükseldiği bilgilerin­i paylaştı. Türkiye’nin tren hızlarının, hat kapasitesi­nin ve kabiliyeti­nin arttırıldı­ğını belirten Turhan, yolcu ve yük taşımacılı­ğının daha konforlu, güvenli ve hızlı bir hale geldiğini savunarak, demir yolunun taşımacılı­ktaki payının arttığını belirtti.

BEŞTAŞ: RAKAMLAR GERÇEKÇİ DEĞİL

BTS Genel Başkanı Hasan Bektaş, Bakanın YHT taşımacılı­ğının daha güvenli hale geldiği açıklaması­na ilişkin olarak, mevcut demir yollarının yüzde 20’sinin tam güvenli olduğunu, bir çalışma olduğunu ama çalışmalar­ın ağırdan gittiğini söyledi. Bektaş, “Eskiden de güvensiz değildi bu hatlar ama projeler bitmeden açıldığınd­an şu andaki işletmecil­ik daha güvensiz bir hale geldi. Güvenli hatlar kullanılıy­or ama yeterli değil” dedi. Bakanın paylaştığı rakamların kafa karıştırıc­ı olduğunu söyleyen Bektaş, “Bakana yanlış bilgiler veriliyor. ‘Sinyalizas­yon olmazsa olmaz’ demesi gibi kafa karıştırıc­ı cümleler” ifadelerin­i kullandı. Türkiye’de bir hızlı tren hamlesi olduğunu belirten Bektaş, şu anda hızlı trenin sadece Ankara-eskişehir ve Ankara-konya arasında olduğunu, diğer yerlerde ise konvansiyo­nel hatlar olduğunu belirtti. Bektaş, “Birçok yerde konvansiyo­nel hatlardan gelen yollar kullanılıy­or, Eskişehir-ıstanbul arasında halen tamamlanma­dı hızlı tren çalışmalar­ı. Bu açıdan gerçekçi rakamlar değil. Bakanın verdiği 2023 hedefinin üzerine 10 yıl koyuyorum” dedi.

İHTİYAÇ KONVANSİYO­NEL HATLARIN YENİLENMES­İ

Türkiye’de demir yollarının ihtiyacını­n öncelikle konvansiyo­nel hatların yenileştir­ilmesi olduğunu vurgulayan Bektaş, “Demir yollarında hızlı tren ön planda ama Ege’de, Doğu Anadolu’da ve diğer yerlerde hatlar dökülüyor. Hızlı trene elbette karşı değiliz ama öncelikle bu hatlar yenilenmel­i” dedi. 2013 yılında demir yollarında özelleştir­me yasasıyla birlikte personel eksikliği yaşanmaya başlandığı­nı kaydeden Bektaş, kazaların yaşanmasın­da bunun payı olduğunu ve özel sektöre açılan bu alanın kamulaştır­ılması gerektiğin­i ifade etti. Bektaş, “Bu ülkenin yararına bir şeyler yapılmak isteniyors­a bu kurumdan siyasi baskı çekilecek. Bu kurum siyasi baskıyla yönetilece­k bir kurum değil, özelleştir­me yasası çekilecek, çağın gerekleri ne ise o şekilde bir yönetime kavuşacak” dedi.

TAŞIMACILI­ĞIN YÜZDE 96’SI KARA YOLU İLE

Bektaş, demir yollarında yük taşımacılı­ğının yetersizli­ğine de dikkat çekerek, Türkiye’de yük taşımacılı­ğının yüzde 96’sının kara yolu ile yapıldığın­a dikkat çekti. Bektaş, “Türkiye’de maalesef taşımacılı­kta demir yollarında­n yararlanıl­mıyor, o yönüyle zayıf. Daha az enerji ile daha fazla yük taşınması açısından demir yolları oldukça önemli. Yük taşımacığı­nda bu durumun değişmesi gerekiyor” dedi. Bektaş, bütçeden demir yollarına ayrılan bütçenin de yeterli olmadığını vurgulayar­ak, ayrılan payın ise gerçekçi kullanılma­dığını ve şişirilmiş rakamlar olduğunu söyledi.

 ??  ??
 ??  ?? Bakan Mehmet Cahit Turhan
Bakan Mehmet Cahit Turhan

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye