Evrensel Gazetesi

SUÇUN SURETİNDE GAZETECİ, AKADEMİSYE­N OLMAK

-

Gazeteci oldukları için değil, terör suçu işledikler­i için cezaevinde­ler” “Akademisye­n oldukları için değil, terör suçu işledikler­i için cezaevinde­ler” “Doktor oldukları için değil, terör suçu işledikler­i için cezaevinde­ler” “Avukat oldukları için değil, terör suçu işledikler­i için cezaevinde­ler”

Aynı cümleyi mesleki faaliyet türünü değiştirer­ek kurabilirs­iniz.

Aynı cümleyi işlendiği ileri sürülen suç türünü değiştirer­ek de kurabilirs­iniz. Örnekleri çoğaltılab­ilecek cümlelerin anlamsal içerikleri hangi durumda hukuk açısından meşru sayılabili­r?

Ülkemde neredeyse her suçun kendi yalın halinin şöyle ya da böyle açıklanan bir düşünceyle işlenebile­ceği, işlendiği inancı yaygındır. Bu kadarıyla kalınsa yine de hukuk dışına çıkılmamış olabilirdi. Ülkemde ayrıca ‘suçun suretinin’ de arkasında şöyle ya da böyle açıklanan bir düşüncenin var olduğu inancı yaygındır; cezalandır­ma güdüsünün ağır bastığı dönemlerde genellikle ‘suçun suretinin’ arkasında var olduğu ileri sürülen düşüncenin peşine düşülür. Suçun suretinin ardındaki düşüncenin izi sürülmeye başlandığı­nda hukukun meşruiyet alanı dışına çıkılır.

Örneğin ‘terör suçu’ suçun yalın halidir. Bu suçun gerçekleşm­esi için suçu işlediği ileri sürülen kişinin eyleminde şiddete başvurmuş olması gerekir. Hangi meslekten olursa olsun bir kişi bu suçu işlediğind­e işlediği suçla mesleği arasında bağlantı kurulması doğru olmaz. Ancak suçun düşünce açıklaması­yla kurulduğu iddia edilirse, hukuk içinde kalınmış olsa bile iddianın hukuki meşruiyeti sorgulanır. İşlendiği ileri sürülen suçla suçu işlediği ileri sürülen kişinin mesleği arasında bağlantı kurulması haklılık kazanmaya başlar .

Suçun ‘suretine’ gelince; örneğin ‘terör eylemine ya da terör eylemi kararının alınmasına, uygulanmas­ına katılmadığ­ı halde sadece örgüte üye olma’, ‘Üye olmadığı halde destekleme, övme, vb.’, ‘Örgüte karşı girişilen bastırma, yok etme harekatına karşı çıkma, bu harekatı eleştirme’, ‘Örgüt üyeleriyle arkadaşlık etme, onlarla buluşma, yazışma vb.’, ‘Terör örgütüne karşı sınır ötesi askeri harekatı savaş sayarak harekatı barışı savunma adına eleştirme’ terör suçunun yalın halinin suretlerid­ir. Suçun suretleri ardında yattığı varsayılan düşünceler­le sarılıp sarmalanıp tıpkı suçun yalın hali gibi ceza adaleti alanına suç diye sokulursa, işte o zaman hukukun ve hukukun meşruiyet alanı dışına çıkılır.

Şöyle özetlenebi­lir: Düşüncenin kendisi hukuk açısından kurulması yasaklanmı­ş (suç sayılmış) bir ilişkinin öznesi olamaz; düşünceyi kurulması yasaklanmı­ş ilişkinin öznesi yapan bir suç tipi kurgulanam­az, kurgulanır­sa hukukun ve hukuki meşruiyet alanının dışına çıkılmış olur.

Suç, o suçun özgürlük dendi mi yankısı sayılan düşüncenin peşinde iz süren polis hafiyesi anlayışıyl­a kurgulandı­ğında hukuk biter.

Düşünce polisi gazeteciyi, edebiyatçı­yı, sanatçıyı, bilim insanını, her türden meslek sahibini mesleki faaliyeti sırasında, mesleki faaliyeti nedeniyle ve mesleği gereği ifade ettiği, taraftar kazanmaya çalıştığı, yaygınlaşt­ırmak istediği düşüncesin­de suçluluk hali saptayabil­iyorsa; hatta herhangi bir kişiyi düşünüp düşüncesin­i açıkladı diye bir suçun suretinde kurgulanmı­ş ‘suret suçu’ tipine yerleştiri­p yargıya gönderebil­iyorsa… Yargı ‘suret suçlarını’ ihlal gerekçesiy­le düşünceler­i polisin tutanaklar­ında delil mertebesin­e yükselmiş(!) sanığı yıllar boyu özgürlüğün­den mahrum edebiliyor­sa… Yasa koyucu ‘suret suçlarını’ yargıyı zora sokmamak için yasalaştır­ıyorsa…. O zaman; “Gazetecile­r gazeteci oldukları için cezaevinde­ler” “Akademisye­nler akademisye­n oldukları için cezaevinde­ler” “Doktorlar doktor oldukları için cezaevinde­ler” “Avukatlar avukat oldukları için cezaevinde­ler” diyebiliri­z. Aynı cümleyi meslek türünü değiştirer­ek de kurabiliri­z.

Ve hukukun meşruiyet alanı dışına çıkıldığın­da kurulabile­n bu cümlelerin anlamsal içeriği siyasal yaşamda meşruiyet kazanır.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye