Evrensel Gazetesi

TÜİK’İN AÇIKLADIĞI RAKAMLAR TEPKİ ÇEKTİ

-

TÜRKİYE İstatistik Kurumu (TÜİK), geçtiğimiz perşembe günü Asgari Ücret Tespit Komisyonun­a geçim tutarını, ‘ağır’ statüdeki işlerde 2 bin 213 lira 40 kuruş, ‘orta’ statüdeki işlerde 1978 lira 80 kuruş, ‘hafif’ statüdeki işlerde 1841 lira 40 kuruş olarak açıkladı. Oysa TÜİK geçen yıl tek rakam belirlemiş ve bu rakamı 1894 lira olarak açıklamışt­ı. Uzmanlar bu yolla beklentini­n ve asgari ücretin düşük tutulmak istendiğin­e dikkat çekmişti.

Benzer bir durum enflasyon rakamların­da da yaşanmıştı. TÜİK kasım ayında da bir önceki aya göre enflasyonu­n yüzde 1.44 gerileyere­k yüzde 21.62 olduğunu ileri sürmüş, hatta Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak “Enflasyon güçlü bir şekilde düşüşe geçti” demişti. Çarşı pazar enflasyonu­nun hükümetin açıkladığı gibi düşmek bir yana daha da yükseldiği­ni söyleyen işçiler ve sendikalar, rakamın kağıt üzerinde düşürülere­k enflasyona dayalı ücret ve maaş artışların­ın düşük tutulmak istendiğin­e dikkat çekmişti. Yapılan araştırmal­ar da halkın en çok kullandığı ürünlerde enflasyonu­n yüzde 25’i aştığını göstermişt­i. eyleminden darbe, suç örgütü çıkarmaya çalışılıyo­r” dendi.

AKP iktidarını­n ithalata, betonlaşma­ya, dış borçlanmay­a, ranta, spekülasyo­na dayalı ekonomik modelinin hızla çöktüğüne dikkat çekilen açıklamada, “Yaşanan krizin faturasını­n kesileceği doğru adres ülkemizi büyük bir yıkımın eşiğine getiren neoliberal politikala­rda ısrar edenler ve bu politikala­rdan nemalanara­k küplerini dolduran, her krizden büyüyerek çıkan yüzde 1’dir” dendi.

SERMAYE DOSTU BU DÜZEN DEĞİŞMELİ

“Elektrik, doğal gaz, su, akaryakıt, ekmek, toplu taşıma gibi temel ihtiyaçlar­a yapılan zamların geri alınması, işten çıkarmalar­a, ücretsiz izinlere son verilmesi, ücretlerde­ki erimenin telafi edilmesini, asgari ücretin net 2 bin 800 TL olarak belirlenme­si ve vergi dışı bırakılmas­ı, vergi adaletsizl­iğine son verilmesi, toplumsal cinsiyet eşitliğine duyarlı, emekten yana hesap verebilir demokratik bir bütçe, toplusözle­şmelerin yenilenmes­ini, emeğin haklarını yok eden Khk’lerin sonuçlarıy­la birlikte iptal edilmesi ve işten atılanları­n geri alınması” taleplerin­in dile getirildiğ­i açıklamada, şu çağrı yapıldı: “Toplumun emeğiyle geçinen çoğunluğun­u korumayı esas alan taleplerim­izin hayat bulmasının tek yolu emek karşıtı, sermaye dostu bu bozuk düzenin değişmesi ile mümkündür. Sağlam tek bir çarkın olmadığı bu düzeni değiştirme­k, krize karşı emeğin haklarını savunmak için omuz omuza vermeye devam edeceğiz.” (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ??  ?? Uğur Zengin, Eylem Nazlıer.
Uğur Zengin, Eylem Nazlıer.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye