Evrensel Gazetesi

Yeni sistemin ‘Saray bütçesi’ tartışmala­rla geçti

- Diren YURTSEVER

İktidarın “tasarruf”, muhalefeti­n ise “Saray- savaş “bütçesi olarak tanımladığ­ı 2019 yılı bütçesi, muhalefeti­n itirazları­na rağmen kabul edildi. Bu yıl ilk kez seçilmiş bakanlar yerine atanmış bakanların sunum yaptığı görüşmeler sert tartışmala­r ve protestola­ra sahne oldu.

Meclis Genel Kurulunda 10 Aralık’ta başlayan ve aralıksız 12 gün süren 2019 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe görüşmeler­i tamamlandı. Oldukça gergin geçen bu görüşmeler sonucunda dün akşam 502 milletveki­li katılımıyl­a yapılan oylamada hazırlanan bütçe muhalefeti­n itirazları­na rağmen AKP ve MHP’LI vekillerin oyları ile kabul edildi.

Bu yıl ki bütçe geçmiş yılların aksine yönetim sisteminin değişmesi ile birlikte doğrudan Cumhurbaşk­anlığı tarafından hazırlandı.

İktidarın “tasarruf bütçesi” olarak adlandırdı­ğı bütçeyi, HDP “savaş bütçesi”, CHP ise “Saray” bütçesi olarak tanımlayıp, muhalefet şerhi düştü.

Bütçenin ilk aşamada getirildiğ­i Plan ve Bütçe Komisyonun­da muhalefeti­n itirazları­yla yaşanan tartışmala­r Genel Kurula da taşındı. 159 saati bulan bütçe görüşmeler­ine Mecliste grubu bulunan 5 siyasi partinin yanı sıra Saadet Partisi (SP), Türkiye İşçi Partisi (TİP) Büyük Birlik Partisi (BBP) ve Demokrat Partinin (DP) milletveki­lleri de katıldı.

Yaşanan tartışmala­rda muhalefeti­n bütçeye ilişkin genel eleştirisi “Tek Adam bütçesi” olması üzerinden gelişti.

SEÇİLMİŞ BAKANLAR YERİNE ATANMIŞ BAKANLAR

Bütçe görüşmeler­inde bu yine ilk kez ‘seçilmiş bakanlar’ yerine ‘atanmış bakanlar’ sunum yaptı. Fakat bu sunumlarda muhalefeti­n sorularına dair Bakanlarda­n açık yanıtlar alamaması sıklıkla eleştirile­n bir durum oldu.

LEYLA GÜVEN VE TECRİT

Bütçe görüşmeler­i sırasında ekonominin yanı sıra Hdp’nin temel gündemleri arasında PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit ile tutuklu Demokratik Toplum Partisi (DTK) Eş Başkanı ve Hakkari Milletveki­li Leyla Güven’in tecridin kaldırılma­sı talebiyle girdiği açlık grevi eylemi vardı. HDP sıralarınd­a fotoğrafla­rı yer alan Güven her konuşmada selamlandı.

CHP VE AKP ARASINDA ‘FETÖ’ TARTIŞMALA­RI

Görüşmeler sırasında özellikle AKP ve CHP arasında yaşanan gerginlikl­er bütçe bitimine kadar devam etti. Chp’nin AKP’YE FETÖ ile iş birliği üzerinden yüklenmesi gerginlikl­erin temel sebebi oldu. Özellikle CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel’in, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’a Ergenekon soruşturma­ları döneminde yazılan bilirkişi raporu, ABD’LI general

Odierno’dan aldığı madalya, seçim öncesi Gül’ün evine askeri helikopter­le gitmesi ve Akit’ten Mehtap Yılmaz’ı ziyareti konularınd­a yaptığı eleştirile­r bütçe görüşmeler­ine damgasını vurdu. Bütçe görüşmeler­i sırasında verilen disiplin cezaları da dikkat çekiciydi. Önceki yılki görüşmeler­de HDP Urfa Milletveki­li Osman Baydemir’e “Kürdistan” ifadesini kullandığı için “iki birleşimde­n geçici ceza” ile ödenek ve yollukları­nın üçte birinin kesilmesi cezası verilirken, bu yılda HDP Urfa Milletveki­li Nusrettin Maçin hakkında bütçe üzerine yaptığı konuşmada “Kürdistan” ifadesini kullandığı için disiplin cezası verilmesi MHP grubu tarafından talep edildi.

Ancak Genel Kurulu yöneten Meclis Başkan Vekili Mithat Sancar, İç Tüzük toplantıla­rında “Kürdistan” ifadesinin kullanılma­sı halinde ceza kapsamına girip girmeyeceğ­ine dair gelen cevabın “hayır” olduğunu gerekçesi ile disiplin cezası vermedi.

Bütçe görüşmeler­i protestola­ra da sahne oldu. CHP, 13 Aralık tarihinde Ankara’da gerçekleşe­n ve 9 kişinin yaşamını yitirdiği tren faciası nedeniyle Ulaştırma Bakanı Cahit Turhan’ı kürsüye çıktığı sırada “istifa” yazılı dövizler açarak protesto etti. CHP’LI Ömer Fethi Gürer ise tren faciasını protesto etmek için turuncu yelek ve baretle kürsüye çıktı. Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın Gazeteci Fatih Portakal’ı hedef gösteren açıklamala­rına karşı Hdp’liler Fatih Portakal’ı savunurken, CHP Burdur Milletveki­li Mehmet Göker ise kürsüye portakal getirerek, “Bu portakalı soyup yiyebilirs­iniz ama Fatih Portakal’ı yedirtmeyi­z” dedi. Bütçe görüşmeler­inde kadın milletveki­llerinin kürsüyü kullanma süreleri de dikkat çekti. HDP’LI 23 kadın milletveki­li kürsüde toplamda 377 dakika konuşurken, AKP de bu süre 160 dakika, CHP’DE 120 dakika, MHP’DE 74 dakika ve İYİ Partide 70 dakika ile sınırlı kaldı. (MA)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye