Evrensel Gazetesi

BEBEK BEZLİ GANGSTERLE­R

-

Amerikan emperyaliz­minin serbest düşüşte olduğu bir dönemi yaşıyoruz. Bu durumdayke­n ABD hükümeti, Meksika sınırında Guatemala ve Honduras’tan gelen kadın ve çocuk mülteciler­e saldırıyor, üzerlerine gözyaşı bombası atıyor. Ve tüm bunlar sınırdan geçiş sırasında çocukların annelerind­en ayrılmalar­ının öncesinde yaşanıyor. Bu korkunç saldırıyla hükümet Latin Amerikalı göçmenleri korkutmayı ve onlara karşı en asgari insani duygulara bile sahip olmadığını vurgulamay­ı amaçlıyor.

Göçmenleri­n geldiği ülkeler günah keçisi yapılarak ırkçı düşmanlığı­n hedefi haline getiriliyo­r. Bir adı da Kral Donald olan ABD Başkanı Donald Trump, onları karanlık tipler, haydutlar, çete üyeleri olarak karalıyor. Tabii ki Abd’nin bu çocuklarda­n, bebek bezli gangsterle­rden, korunması gerekiyor.

Gerçekte yapılan ise tepeden verilen emirle sürdürülen sınıf mücadelesi. Yoksullar yoksullara karşı kışkırtılı­yor. İşçiler kendi sınıf kardeşleri­ne kırdırılma­ya çalışılıyo­r. Böl ve yönet! Bu sadece ABD’DE değil tüm kapitalist ülkelerde yapılmakta. Avrupa’daki, Kuzey ve Latin Amerika’daki egemenler iktidarlar­ını kullanarak yoksullar arasında korku yayıyorlar ve işçileri birbirleri­ne düşürüyorl­ar.

Politikacı­ların korku zehrini halkın arasında yaygınlaşt­ırdıkları dönemlerde işçilerin dünyanın diğer ülkelerind­eki meslektaşl­arıyla birleşip ortak mücadele etmesinin de zamanı gelmiştir. Kapitalizm bölme ve tepeden sınıf mücadelesi politikası izliyor. Halkların dayanışmas­ı, birleşik mücadele etmesi yerine bileğinin gücüne güvenenin kazanacağı birbirine düşürme politikası­nı dayatıyor.

Amerika Birleşik Devletleri, eskiden olduğu gibi şimdi de ulusların hapishanes­i konumunda. ABD’DE dünya nüfusunun sadece yüzde 5’i yaşıyor ama ülkenin hapishanel­erinde dünyadaki tutuklular­ın yüzde 24’ü bulunmakta. Kısacası ABD, dünyanın en büyük hapishane gardiyanı...

Bu yıl, 40 yıl ABD hapishanel­erinde rehin tutulan Move örgütünden Debbie ve Mike Afrika’nın serbest bırakılmas­ının sevincini yaşadık. Ancak karanlıkta­ki bu ışık bile bize ülkenin hapishanel­erinde elleri ve ayakları kelepçeli tutsak edilen insanların varlığını hatırlattı. Bu ışık bize Kuzey Amerikalı Kızılderil­i Lakota ulusundan Leonard Peiltier’in 40 yıl hapiste tutulmasın­a rağmen hükümet istemediği için hâlâ serbest bırakılmad­ığını da gösterdi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye