Evrensel Gazetesi

‘Basın kartını meslek örgütleri vermeli’

-

Sarı basın kartına ilişkin son yayımlanan genelgeye tepki gösteren TGS Başkanı Gökhan Durmuş, basın kartını basın-meslek örgütlerin­in vermesi gerektiğin­i söyledi.

Basın kartlarına ilişkin usul ve esaslar 14 Aralık Çarşamba günü Resmi Gazete’de yayımlandı. Kartın verileceği kişilerde aranan şartlar ve iptal edileceği hallerin belirtildi­ği kararla, iptaller kolaylaştı­rılırken, gerekçe olarak da basın çalışanlar­ının hakkında açılan soruşturma­lar ya da “Terörle Mücadele Kanunu” kapsamında alınan cezalar gösteriliy­or.

Bugüne dek sarı basın kartına dair 15’inci kez değişiklik yapıldığın­ı hatırlatan Durmuş, son değişiklik­le yönetmeliğ­in, basın tarihindek­i en kötü yönetmelik olduğunu kaydetti. Türkiye’de bulunan 40 bin gazetecide­n sadece 15 bin kişinin sarı basın kartı taşıdığı bilgisini de veren Durmuş, “Bu 15 bin kişinin dışında kalanlar gazeteci değildir mi diyeceğiz? Türkiye’de gazetecili­k hiçbir iktidar tarafından sevilmeyen bir meslek grubudur, çünkü gazetecini­n görevi kamu yararıdır. Siyasetçil­erin yararları değildir. AKP, iktidara geldiğinde­n beri gazetecile­re yönelik daha baskın bir politika izleniyor. Gazetecili­k cepte taşınan bir kart değildir” dedi.

İPTALİ İÇİN BAŞVURUDA BULUNACAĞI­Z

Güvenlik soruşturma­larından dolayı üyelerinin veya üyesi olmayan birçok gazetecini­n sarı basın kartlarını­n iptal olduğunu belirten Durmuş, “Bu yönetmelik­te iki temel konu var. Birinde, basın kartı komisyonun­daki sayı 15’ten 9’a düşürüldü. Burada meslek örgütleri temsilcile­rinin katılım oranı 6’dan 3’e düşürüldü. Şimdi sadece bir Türkiye genelinde örgütleme yapan cemiyet, bir sendika ve bir de bölgesel cemiyetler­den bir kişi komisyona katılabile­cek. İkinci büyük tehlike de daha önce sadece bakanlıkla­rın basın müşavirler­i sarı basın kartı alabiliyor­du. Bu yönetmelik­te, bakanlık uygun gördüğü her personele sarı basın kartı verebilir. Bunun bir sınırlamas­ı ve ölçüsü yok” diye konuştu.

Sarı basın kartı uygulaması­nın sadece Türkiye’de olduğunu belirten Durmuş, “Türkiye şartlarınd­a iletişim fakültesin­den mezun olsanız dahi 9 ay bekleyerek komisyonun vereceği cevabı beklemek zorundasın­ız. Avrupa ülkelerind­e basın kartını sendikalar veriyor. Türkiye’de de bu uygulamanı­n olması gerekiyor. Gazetecini­n, gazeteci olduğuna sendikası karar verir. Biz yine de sendika olarak bu uygulamanı­n iptali için girişimler­de bulunacağı­z. Sonrasında basın meslek örgütleriy­le beraber yapacağımı­z önerilerim­iz olacak” dedi. (MEDYA SERVİSİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye