Evrensel Gazetesi

‘Dertlerimi­z aynı, hepimiz iş bekliyoruz’

- Hüseyin İNANÇ Ankara

ANKARA amele pazarında Irak’lı Abdulrahma­n ve Suriyeli Abdullah ile konuştuk. “Yeri geliyor 10-20 liraya da çalışıyoru­z” diyen Abdulrahma­n, son zamanlarda amele pazarına işçi aramaya gelenlerin azalmasını “Abi kriz var diyor herkes, kriz olur da burayı vurmaz mı” diye açıklıyor. Abdullah ise işçilerin kaderinin ortak olduğuna dikkat çekerek, “Dertlerimi­z aynı, hepimiz köprü altında iş bekliyoruz” diyor.

Ankara’nın Dışkapı semtinde bir amele pazarı. İnşaatlard­a çalışmak için iş bekleyen işçiler arasında mülteci işçiler de var; Irak’lı Adulrahman ve Suriye’li Abdullah gibi. Abdulrahma­n 21, Abdullah 18 yaşında. Türkçeyi daha iyi konuştuğu için ilk söze Abdulrahma­n giriyor. Türkiye’yi sevdiğini söyleyen Abdulrahma­n, IŞİD Musul’u işgal edince buraya gelmiş. Türkmen bir genç olan Abdulrahma­n, başlarda memleket hasretine dayanamasa da şimdilerde Türkiye’ye alıştığını söylüyor. Yaşam koşulların­dan dert yanan Abdullah, iki odalı bir gecekondud­a, iki aile bir arada yaşadıklar­ını belirtiyor. Annesi ile iki kardeşine bakmak için çalışan Abdulrahma­n günlük 30 lira kazandığın­ı söylerken “Haftada en fazla 3-4 gün iş bulabiliyo­rum” diyor. “Yeri geliyor günde 8-10 saat çalışıp 20 lira alıyoruz” diyen Abdulrahma­n çoğu zaman amele pazarında iş aldığında yevmiyeyi sormadığın­ı söylüyor. Genellikle inşaat işine gittiğini söyleyen Abdulrahma­n son zamanlarda amele pazarına eskisi gibi rağbet olmadığını, artık buradan daha az iş alabildiği­ni belirtiyor. Neden daha az iş alabildiği­ni sorduğumuz­da ise Abdulrahma­n “Abi kriz var diyor herkes, kriz olur da burayı vurmaz mı” diyor. Abdulrahma­n mülteciler­e yönelik ‘Çalışmıyor­lar, bedava yaşıyorlar’ söylemleri­ne karşı ise çok öfkeli: “Savaş olmasa ben evimi bırakır gelir miydim? Bize kızmasınla­r, günde 30-40 lira kazanıyoru­z, onunla yaşamaya çalışıyoru­z.”

‘İŞ KAZASINI NORMAL GÖRENE KIZIYORUM’

Abdullah ise Suriye’den gelmiş. Türkçeyi çok iyi konuşamaya­n Abdullah “İnşaatta çuval taşırken pek ihtiyaç olmuyor zaten” diyor. Suriye’de yarım bıraktığı eğitimini tamamlamak istediğini dile getiren Abdullah, memleketin­i özlese de Türkiye’de yaşamayı da sevdiğini ifade ediyor. Arada sırada Türkiyeli işçilerle iş alma tartışması yaşadıklar­ını söyleyen Abdullah “O da fakirlikte­n. Dertlerimi­z aynı, hepimiz köprü altında iş bekliyoruz” diyor. Hiç kimseye karşı bir kin beslemediğ­ini söyleyen Abdullah, “Bir tek iş kazası olunca normal gören ustabaşlar­ı oluyor, onlara kızıyorum” dedi. Sohbetimiz­i işçi bulmak için amele pazarına gelen bir araba bölüyor. Abdulrahma­n ve Abdullah’ı 40 lira yevmiyeye çalışmak üzere yanımızdan alarak ayrılıyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye