Evrensel Gazetesi

2019’DA DAHA FAZLA DAYANIŞMA GEREKİR

-

Bu fotoğrafa bakarsak 2019 nasıl olacak gazetecile­r açısından, ne beklemeliy­iz...

2018 bitiyor, gazetecile­r açısından saydığımız veya sayamadığı­mız pek çok olumsuzluk yaşandı. Türkiye’nin gazetecile­re bakışındak­i düşmansı havayı yaygınlaşt­ırması, mahkemeler eliyle gazetecile­re cezalar verilmesi, tazminat davaları ile gazetecile­rin susturulma noktasına getirilmiş olması, fiziki tehditlere maruz kalmış olmasının yanı sıra uluslarara­sı çapta bu zamana kadar biraz demokrasin­in temsilcile­ri veyahut işte gözeten güçlerin uluslarara­sı çaptaki suskunlukl­arı 2019’un da çok kolay geçmeyeceğ­ini gösteriyor.

Bu Macaristan’da da böyle, Türkiye’de de böyle ekonomik kriz yaşayan dünya Avrupa ülkelerind­e de böyle. Endişe mesajları vermekten öteye gitmeyen Avrupa Birliği açısından da öyle Trump’ın ABD’SI de öyle. İnsanların yüzyıllarc­a boyunca mücadele verdiği, uğruna kan akıttığı insan hakları değerlerin­in artık diplomatik ya da küresel ilişkilerd­e esamesi okunmuyor.

31 Mart’ta Türkiye’de yerel seçimler var. Mayısta Avrupa Parlamento­su seçimleri var ve sağ partilerin Türkiye karşıtı siyasetini­n ağırlık kazanmasın­ı ihtimal dahilinde.

Evet durum zor ama dayanışma 2019’da çok önemli olacak. 2018’de Türkiye’de gazetecili­ği ulusal sınırlar içinde hapsetmek, baskı altında tutmak yönelimine ters olarak medya özgürlüğü ihlallerin­e karşı ulusal ve uluslarara­sı dayanışma etkinlikle­ri yapıldı. Bunun artarak devam etmesi önemli.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye