Evrensel Gazetesi

‘BURADA 3 KURUŞA VERDİĞİM PORTAKALI İSTANBUL’DA 9 LİRAYA ALDIM’

-

NARENCİYE üreticisi Mehmet Nuri Özarslan, fiyatların artmasını beklerken hiç ürün satamadığı­nı belirterek, “Bir kilo bile mal veremedim. Yarısı doluda gitti, çürüdü. 300 ton 150 tona düştü. Sulama Kooperatif­ine, gübreciye, ilaççıya verdiğim para öylece duruyor. Zarar ettik. İyi ki emekli maaşım var yoksa eve ekmek parası da götüremeye­cektim” dedi.

‘HÜKÜMET ÇİFTÇİYE SAHİP ÇIKMIYOR’

Savaş oldu, uçak düştü derken tüccarın mallarını almadığını, fiyatları düşürdüğün­ü ifade eden Özarslan, “Öyle olunca 30 kuruşa düştü. Burada 30 kuruşa verdiğim malı İstanbul’da torunum portakal istediği zaman 9 liraya aldım. Aradakini kim kazanıyor? Çiftçinin cebine girmiyor. Tüccar da zarar ettim diyor. Sen de zarar ettiysen bu fiyata nasıl çıkıyor? Sen oraya mal götürebils­en, 2 liraya satsan vatandaş 5 kilosunu da alır 10 kilosunu da alır. Malımız elde kalmaz. Hükümet çiftçiye sahip çıkmıyor. Bir ilacın kilosu 70 kuruştan 370 kuruşa fırladı. Birçok ilaca yüzde 300 zam geldi. Dolar yükselince fırladı, biraz düştü ama fiyatlar aynı kaldı” dedi.

‘ELEKTRİĞE, MAZOTA BU KADAR ZAM OLUR MU?’

Öte yandan üretim yapılan tarım arazilerin­e sanayi ve termik santraller kurulduğun­u dile getiren Özarslan, “Bu da çiftçiyi tamamen öldürüyor. Elektriğe bu kadar zam olur mu, mazota bu kadar zam olur mu? Benim malımı da zamlandır o zaman. Seneye ne gübre alacağım ne ilaç alacağım. Geceni gündüzüne katıyorsun. Devlet bunları narenciyey­e teşvik verip fabrika kurdurmadı­ktan sonra, narenciye işleme tesisi kurulmadık­tan sonra narenciye para etmez” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye