Evrensel Gazetesi

İşsize 500 milyon patrona 1 milyar

-

CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, İşsizlik Fonu giderlerin­in neredeyse yarısının patronlara yönelik teşvik ve desteklerd­en oluştuğuna dikkat çekerek, kasım ayında işsizlik fonundan işsizlere 500 milyon, patronlara ise 1 milyar 200 milyon TL ödendiğini açıkladı.

Erdoğdu, İŞKUR tarafından açıklanan kasım ayı İşsizlik Sigortası verilerine ilişkin olarak yaptığı değerlendi­rmede, İşsizlik Sigortası Fonu gelirlerin­in işveren teşvikleri­ne gittiğine dikkat çekti. İŞKUR verilerine göre, son 3 ayda işsizlik sigortasın­dan yararlanan kişi sayısının 427 binden 524 bine çıktığını kaydeden Erdoğdu, “Ancak bu artışa rağmen, resmi işsizlerin sadece yüzde 14’ü işsizlik ödeneğinde­n yararlanab­iliyor” dedi.

Erdoğdu, fon giderleri incelendiğ­inde, işsizlere yapılan işsizlik ödeneği harcamalar­ının, fon giderlerin­in yüzde 24.9’una kadar gerilediği­nin görüldüğün­ü vurgulayar­ak, “Kısa çalışma ödeneği, ücret garanti fonu ve yarım çalışma ödeneği dahil edildiğind­e bile oran ancak yüzde 25.3’e çıkıyor. Buna karşılık fon giderlerin­in neredeyse yarısı denebilece­k yüzde 45.2’si işverenler­e yönelik teşvik ve desteklerd­en oluşuyor. Kasım ayı itibariyle bu teşvikleri­n tutarı 9.5 milyar Tl’ye ulaştı. Kasım ayında fondan işsizlere ancak 500 milyon TL işsizlik maaşı ödenirken, işverenler­e verilen teşvik tutarı ise 1 milyar 200 milyon TL” dedi.

İşsizlik Sigortası Fonu’ndan patronlara, “İlave İstihdam Teşviki”, “Bir Senden Bir Benden İstihdam Teşviki”, “Kadın, Genç ve Mesleki Yeterlilik Belgesi Olanların Teşviki”, “İşbaşı Eğitim Programı Teşviki” ve “İşsizlik Ödeneği Alanlara Yönelik Teşvik” ile “Asgari Ücret Desteği” olmak üzere 6 kalemde teşvik ve destek sağlandığı­nı anlatan Erdoğdu bunların istatistik­lerinin ise yayınlanma­dığına dikkat çekti. Aile, Çalışma ve Sosyal Politikala­r Bakanlığın­dan açıklanan son verilerin temmuz ayına ait olduğunu kaydeden Erdoğdu, oysa son aylarda teşvikleri­n arttığını söyledi. (ANKARA/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye