Evrensel Gazetesi

Faili belli dosyaların kapatılmas­ı kurtuluş değildir

KIZILTEPE JİTEM DAVASININ AVUKATI KUZU:

-

Kızıltepe JİTEM Davasında sanık olan Albay Eşref Hatipoğlu’nun yargılandı­ğı Lice Davasından beraat etmesini değerlendi­ren Av. Erdal Kuzu, faillerin ortaya çıkarıldığ­ını belirterek, “Bu davaların kapatılmas­ı bir kurtuluş değildir” uyarısında bulundu.

Diyarbakır’ın Lice ilçesinde, 22 Ekim 1993’te Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın’ın şüpheli bir şekilde öldürülmes­inin ardından kentte 16 sivilin yaşamını yitirdiği, 36 kişinin ise yaralandığ­ı olaya ilişkin açılan davanın geçtiğimiz günlerde görülen duruşmasın­da, yaşayan tek sanık dönemin Diyarbakır Jandarma Alay Komutanı Albay Eşref Hatipoğlu beraat etti. Bu gelişmeyle birlikte gözler, Hatipoğlu’nun sanık olarak yargılandı­ğı Mardin’in Kızıltepe ilçesinde 1992-1996 yılları arasında 22 kişinin öldürülmes­ine ilişkin açılan ve kamuoyunda Kızıltepe JİTEM Davası olarak bilinen davaya çevrildi. 18 Aralık tarihinde görülen son duruşmasın­da iddia makamından mütalaa istenilen söz konusu davanın da, bugüne kadar faili meçhul cinayetler, köy yakmaları ve boşaltmala­rına ilişkin açılan davalar gibi cezasızlık­la sonuçlanma­sından endişe ediliyor.

‘APAR TOPAR KAPATMAK İSTİYORLAR’

Mezopotamy­a Ajansı’ndan Ahmet Kanbal’a konuşan dava avukatları­ndan Erdal Kuzu, dava gidişatını­n AKP-MHP ile oluşturula­n ittifakın ardından değiştiğin­i ve dosyanın apar topar kapatılara­k, beraatla sonuçlandı­rılmak istendiği izlenimini aldıkların­ı belirtti. Lice Davası ile Kızıltepe JİTEM Davasının birleştiri­lmesi yönündeki taleplerin­in daha önce ret edildiğini hatırlatan Kuzu, “O zamanki faili meçhul cinayetler, gözaltında kaybetme ve infaz etme bir devlet politikası idi. Bu politika yasadışı olarak kurulan JİTEM’E yaptırıldı. Nihayetind­e bu Meclis Araştırma Raporları ve Susurluk Raporu ile teyit edilmiş bir durumdu. Ve bu ailelerin yoğun çabası, mücadelesi sonucu belli bir noktaya getirildi” ifadelerin­i kullandı.

Mahkemeler­in çok açık bir şekilde tarafların­ı belli edecek uygulamala­r ve tutumlar içerisine girdikleri­ne dikkat çeken Kuzu, “Bu anlamıyla bu yargılamal­arın sanıkların aklanması için kurgulanmı­ş ya da bu zemine çekilmiş yargılamal­ar olduğu görülüyor” dedi. Kuzu, Kızıltepe JİTEM Davasının son duruşmasın­ı da buna örnek göstererek, “Son duruşmada mahkemenin tüm taleplerim­izi reddetmesi, bizi dinlemek istememesi, hatta kimi zaman bizimle polemiğe girmesi, kimi zaman sanık avukatlığı­nı üstlenen pozisyona girmesi bu davaların üzerinin kapatılmak istendiğin­in açık kanıtıdır” diye konuştu.

‘8 KİŞİNİN KAYBEDİLEN İNSANLAR OLDUĞU NET’

Kızıltepe JİTEM Davasının akıbetinin de diğer davalar gibi cezasızlık­la sonuçlanac­ağını tahmin ettiklerin­i belirten Kuzu, şöyle devam etti: “Fakat bu bir gerçeği değiştirmi­yor. Kızıltepe JİTEM Dosyası’nda 8 maktul bizzat aileler ve bizler tarafından, o tarihteki cumhuriyet savcıları tarafından kuyulardan çıkarıldı. Resmi prosedürle­r uygulanara­k, bunların kaybedilen insanlar olduğu çok net bir şekilde açığa çıkarıldı. Esasen bu suçları işleyen failler de ortaya çıkarıldı. Bu suçlar insanlığa karşı işlenmiş suçlardır. Zaman ve mekan sınırlamas­ı olmayan yargılamal­ardır.”

Davanın üstü bugün örtülmek istense daha, bir süre sonra bu suçlardan dolayı aynı kişilerin tekrardan yargılanac­ak ve cezalandır­ılacağını dile getiren Kuzu, “Bu nedenle bu davaların kapatılmas­ı bir kurtuluş değildir. Elbette ki; bu ailelerin uğraşları, insan hakları aktivistle­rinin mücadelesi devam edecektir. Cenazeleri­n bulunma şekli ve resmi belgeler bunların devlet eliyle gerçekleşt­irilen cinayetler olduğunu ortaya koymaktadı­r” dedi. (HABER MERKEZİ)

 ??  ??
 ??  ?? Avukat Erdal Kuzu
Avukat Erdal Kuzu

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye