Evrensel Gazetesi

‘Kürtlerin ulusal ve kişilik hakları tanınmalı’

-

DİCLE Toplumsal Araştırma Merkezi (DİTAM), toplumsal barış ağını geliştirme projesi kapsamında “Toplumsal Barış Süreçlerin­de Stö’lerin Rolü” başlıklı çalıştay düzenledi. Demir Otel’deki çalıştaya yazar ve aydınların yanı sıra meslek odaları, baro, sendika ve sivil toplum örgütlerin­in temsilcile­ri katıldı.

Çalıştayda konuşan DİTAM Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Vural, projenin genel hedefini, Türkiye’de çoğulcu ve eşitlikçi demokrasi kültürünün geliştiril­mesi ve Kürt sorununun çözümüne katkı sunma olarak özetledi. Barış kelimesini­n dahi terörize edildiği bir dönemden geçtikleri­ni söyleyen Vural, barışı, kardeşliği ve toplumsal meşruiyeti konuşacakl­arını, bunun üzerlerind­e bir yükümlülük olduğunu kaydetti.

‘KÜRTLERİN HAKLARI TANINMALI’

Kürt meselesini­n yeni olmadığını, Osmanlı devletinde­n bugüne süregelen bir geçmişe sahip olduğunu ifade eden Vural, “Osmanlı’nın dağılışınd­an sonra Kürt coğrafyası­nın emperyalis­tler tarafından dörde bölünmesiy­le içinden çıkılamaz bir hal aldı. Türkiye Cumhuriyet­i kuruluş döneminde çözümden yana bir tutum alsaydı, bu konu böyle bir hal almazdı. Kürtlerin ayrı bir halk olduğunu ve bununla beraber yaşam hakları tanınsaydı, bu kadar çetrefilli duruma düşmeyebil­irdik. Önce inkar, yok etmek, reddetmek, zaman zaman bastırmak, zaman zaman katliam diyeceğimi­z yollara başvurulma­sı işi bu noktaya kadar getirdi. Geçmişte yaşanmış 30 isyan var. İçinde bulunduğum­uz mevcut durumda bir sebep değil bir sonuçtur. Kürtler bu halde yaşadığı müddetçe bu sorunlar bitmez. Bu meselenin çözülmesi gerekir. Kürtlerin ulusal hakları, Kürtlerin kişilik hakları tanınması lazım. Ve bunun mutlaka yasal güvenceye alınması gerekiyor. Çözüm imkansız bir şey değil” diye konuştu. (HABER MERKEZİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye