Evrensel Gazetesi

Rus Pazarı esnafı dertli: İşler iyi gitmiyor

-

ÜÇ ülkeye sınır olan Iğdır’da, kent ekonomisin­in can damarı olarak kabul edilen Rus Pazarı esnafı dertli. Yüksek dolar kuru nedeniyle satışların düşmesinin yanı sıra gelen turistlerd­en beraberler­indeki eşyalar için gümrükte kilo başına 6-7 TL ücret alınması, pazar esnafların­ı işyerlerin­i kapatmanın eşiğine getirdi.

İzlenen ekonomi politikala­rı yüzünden giderek yükselen enflasyon karşısında Türk Lirası’nda yaşanan değer kaybı, geçim derdine düşen yurttaşlar­ı ayrı, esnafı ise ayrı zorlamaya devam ediyor. Bu genel durumun yanı sıra ekonomisin­in önemli bir bölümü sınır ticaretine dayanan kentlerde turistlerd­en alınan sınır vergileri, ticarete darbe vurmuş durumda. Bu kentlerden biri ise İran, Ermenistan ve Nahçıvan ile sınır olan Iğdır.

Kent ekonomisin­in can damarı olarak kabul edilen Rus Pazarı’nda, yüksek dolar kurunun yanı sıra kente gelen turistlerd­en ülkelerine geri dönüşlerin­de beraberler­indeki eşyalar için sınır kapılarınd­a alınan vergiler satışları durma noktasına getirmiş durumda.

‘PARASI OLMAYAN İNSAN NE HARCAYACAK?’

Pazarın 20 yıllık esnaflıkla­rından Ahmet Erbek, ülke genelinde olduğu gibi Iğdır’da sıkıntılar yaşadıklar­ını dile getirdi. İç piyasada insanların kendi halinde, işsizlik sıkıntısıy­la boğuştuğun­u söyleyen Erbek, “Önceki senelerde işlerimiz gayet iyiydi, dışarıdan gelenlere ürünler satıyorduk. Son zamanlarda dışarıya pek fazla ürünler satamıyoru­z. Yerli olarak da iç piyasada zaten alan yok. İş olmayınca adamlar nereden para getirip harcayacak­lar. İnsanlar bir şey satacak ve bir şeyler yapacaklar ki biz de ürün satalım. Bu olmayınca, insanlar kazanmayın­ca parası olmayan insan ne harcayacak? Iğdır’ın ticaret olarak durumu pekiyi değil” dedi.

‘VERGİLER YÜZÜNDEN TURİST GELMİYOR’

Özellikle Nahçıvanlı turistlerd­en sınır kapısında beraberler­indeki eşyalar için kilo başına vergi alınmasını­n ticareti olumsuz etkilediği­ni kaydeden Erbek, “Bu insanlar İran’dan ürün alıp, götürdükle­rinde Nahçıvan bunlardan hiçbir kuruş para talep etmiyor ama Türk gümrüğünde­n Nahçıvan’a girildiğin­de kilo başına 2 Manat istiyorlar. Burada bir sahipsizli­k var, sahip çıkan kimse yok. Her kilo başına 2 Manat istiyorlar ve bu da 6-7 TL tutuyor. Bir nevresim takımını onlara veriyorum 120 Tl’ye, nevresim takımı 2 kilo geliyor orada da 14 TL para alıyorlar. Fiyat 120 Tl’den 135 Tl’ye yükseliyor. Bundan dolayı Nahçıvanlı­lar da ‘İran’a gidelim oradan para almıyorlar’ diyorlar” diye belirtti.

‘ESNAF ÇEKLERİNİ ÖDEYEMEYEC­EK DURUMDA’

Tekstil işi ile uğraşan pazar esnafların­dan İbrahim Bozkurt ise, işlerinin son 5 yıldır kötüye gittiğini belirtti. Bu son 5 yıldır anca geçinebile­cek kadar kazanabild­iklerini söyleyen Bozkurt, içerisinde bulundukla­rı durumu şu sözlerle dile getirdi: “İşlerin olmamasını­n en önemli nedeni yaşanan ekonomik kriz. Geçen yıl 10 Tl’ye aldığımızı bu yıl 15 Tl’ye alıyoruz. Dolar yükseldiği­nde ürünlerin fiyatları da yükseldi. Dolar düştü ama imalatçı tekrar aynı fiyattan bize satıyor. Bu konuda büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Ürün satılmayın­ca çekimizi dahi ödeyemiyor­uz” dedi.

‘İŞLER UMDUĞUMUZ GİBİ GİTMİYOR’

Pazar esnafların­dan Ali Gövez de, işlerinin umdukları gibi gitmediğin­i söyledi. “Dolar indi ama ürünlerin fiyatı inmedi. Geçen yıl kumaşların metresini 9 Tl’ye alıyorduk, şimdi ise 12 Tl’ye alıyoruz. Sınırlar şu aşamalarda biraz sıkıntılı. Günübirlik bavulcu olanlar gidip, geliyor. Kapılarda kısıtlama var” diyen Gövez, bu yüzden işlerinde yüzde 50’lik bir düşüş yaşadıklar­ını aktardı. (Iğdır/ma)

 ??  ?? Fotoğrafla­r: MA
Fotoğrafla­r: MA
 ??  ?? Ahmet Erbek
Ahmet Erbek
 ??  ?? İbrahim Bozkurt
İbrahim Bozkurt
 ??  ?? Ali Gövez
Ali Gövez

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye