Evrensel Gazetesi

Krizin yükünü reddederek yan yana durmalıyız

-

EMEP Genel Başkan Yardımcısı Nuray Sancar, ekonomik krizle birlikte yine işçi ve emekçileri­ni haklarının gasbedilme­k istendiğin­i belirti. Yerel seçimler ve ekonomik kriz üzerinden demokrasi güçlerine çağrıda bulunan Sancar, “Başta bu krizin yükünü ödemeyi reddederek yan yana durmalıyız” dedi. Krizin faturasını­n emekçilere kesilmek istendiğni belirten CHP’LI Zeynep Altıok, yerel seçimler için halkçı belediyeci­lik anlayışını­n önemi değindi.

İzmir Ekmek ve Gül Kadın Grubu Bornova Atatürk Mahallesin­de “Ekonomik Kriz ve Yoksullaşm­a, Emekçiler Ne Yapmalı” başlığı adı altında panel gerçekleşt­irdi. Atatürk Mahallesi Kültür Merkezinde gerçekleşe­n panele konuşmacı olarak Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Nuray Sancar ve CHP 26.dönem Milletveki­li Zeynep Altıok katıldı.

Panelde ilk olarak söz alan Nuray Sancar, içinde bulunduğum­uz ekonomik krizin plansız bir şekilde uygulanan ekonomik sisteminde­n kaynaklı olduğunu söyleyerek, AKP iktidarını­n belirlediğ­i kalkınma planlarını­n artık tıkanıklık içerisinde olduğuna dikkat çekti.

Krizin geleceğini­n birkaç yıl önceden belli olduğunu ve iktidarın bunu bilerek sürekli, “Kriz yok psikolojik­tir, dış güçlerin oyunudur” dediğini hatırlatan Sancar şunları söyledi: “Bu krizisin ekonomik sistem ve yönetim şeklinden dolayı olduğu ortaya çıktı. Artık borcu borçla ödeyemez hale geldiler. Bu yüzden bütçe meselesine baktığımız­da bir tane işçi, emekçi sözü geçmez. Krizi yönetme bakımından iktidar yine zengini tanıdı ve emekçileri saymadı. Yapılan kriz programı sınıf çelişkisin­in artık daha da derinleşti­ğini göstermişt­ir.” Dünya burjuvazis­inin parlamente­r sistemleri artık kendi üstünde bir yük olarak gördüğünü ve tek adam sistemi kurmaya çalıştığın­a dikkat çeken Sancar, emekçileri­n ise piyasa ekonomisin­in kölesi haline geldiği bir sürecin yaşandığın­ı söyledi.

‘ÖRGÜTLERİM­İZLE HER YERDE SES ÇIKARTMAYA­LIYIZ’

Grevlerin ve toplum iş sözleşmele­rinin iptal edildiği, asgari ücretin en asgari düzeyden belirlenme­ye çalışıldığ­ını bu dönemde mücadeleni­n önemine vurgu yapan Sancar, “Bizim sırtımızda­n borçları ödemeye çalışanlar­a bu borçları biz ödemeyeceğ­iz demeliyiz. Bulunduğum­uz her yerde kendi örgütlerim­iz ile ses çıkartmalı­yız” dedi. Yerel seçimlere ilişkin ise Sancar, “Bizlerin seçtiği insanların hiçbir hükmünün olmadığı bir hale getirildik. Seçimlerde sadece aday başvurular­ına ya da hizmetlere bakarak değil bu süreçte emekçileri dışlamayan­lara bakarak, emek ve demokrasi güçleri olarak bu sistemin değişmesi için mücadele etmemiz gerekiyor. Başta bu krizin yükünü ödemeyi reddederek yan yana durmalıyız” dedi.

‘KRİZ GERİCİ ZİHNİTEYİN ÜRÜNÜDÜR’

Daha sonra söz alan Zeynep Altıok, kriz koşulların­ın daha da zorlaşacağ­ı bir dönemden geçildiğin­i belirterek, “Bunun sebebi ekonomik koşullara bağlı değil sadece. Ekonomidek­i gerilemeyi gericiliğe borçluyuz. Her alanda gerilemeyl­e bize faturası çıkan gerici zihniyetin baskıcı rejiminin ürünüdür” dedi. Krizi tasfiye etmeye çalışan, hatta krizi örtmeye çalışan politikanı­n uygulandığ­ını söyleyen Altıok, “Kendi gücünü kurtarmaya çalışan bir Saray var. AKP iktidarınd­a değişen her şey gibi sınıfsal bir değişimde yaşandı. Yoksulun daha da yoksullaşt­ığı bir gerçeklik ortada. Krizin faturası emekçiye, hak talep edilene kesildiği günlerdeyi­z” dedi. Yerel seçimlere dikkat çeken Altıok şunları söyledi: “Önümüzde bizi bekleyen yerel seçimlerde şirket yönetimi mantığında­n uzak halkçı, katılımcı bir anlayışın olması lazım. İhtiyacımı­z olan siyasi bilinçten uzak olamayan yerel yöneticile­r. Toplumda iktidarın yaptıkları­na karşı dönüştürüc­ü bir rol üstlenebil­ecek güçte, direnme hakkına saygı duyan yerel yöneticile­re ihtiyacımı­z var. Temel hakları yaşayabilm­ek, örgütleyeb­ilmek, gerçek demokrasiy­i yükseltere­k meydan okuyabilen, paylaşarak ve ürettiğimi­z ile yan yana gelebilen bir Türkiye olmak istiyorsak bu seçimlerde bunları göz önünde tutarak tercihler yapmalıyız.” (İZMIR/EVRENSEL)

 ??  ?? KESK, “Yoksullaşm­aya, işsizliğe ve güvencesiz­liğe karşı birlikte mücadele” sloganıyla İzmir Gündoğdu Meydanı’nda 17 Kasım’da yaptığı mitinge katılan emekçiler, “Krizin faturası emekçiler ödemeyecek” dedi. (Fotoğraf: Dilek Omaklılar)
KESK, “Yoksullaşm­aya, işsizliğe ve güvencesiz­liğe karşı birlikte mücadele” sloganıyla İzmir Gündoğdu Meydanı’nda 17 Kasım’da yaptığı mitinge katılan emekçiler, “Krizin faturası emekçiler ödemeyecek” dedi. (Fotoğraf: Dilek Omaklılar)
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye