Evrensel Gazetesi

ABD’DE Suriye sarsıntısı sürüyor

-

ABD Başkanı Donald Trump’ın “IŞİD’LE Mücadele Özel Temsilcisi” Brett Mcgurk da istifa etti. Amerikan Washington Post gazeteci süreci “felaket” olarak yorumladı.

GEREKÇE SURİYE’DEN ÇEKİLME KARARI

ABD medyasında yer alan haberlere göre, Trump’ın IŞİD’LE Mücadele Özel Temsilcisi Brett H. Mcgurk, kısa süre önce bakanlıkta yapılan bir toplantıda, “Suriye’den ayrılmanın mantıksız olacağını” söyledi ve Trump’ın Suriye’den çekilme kararına katılmadığ­ı gerekçesiy­le istifa mektubunu Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’ya verdi. Mektubunda, IŞİD’IN bölgede hâlâ aktif olduğunu belirten Mcgurk, çekilme kararının örgüte tekrar yayılması için alan sağlayabil­eceğini savundu. New York Times gazetesine göre Mcgurk mektubunda, “Bu karar müttefikle­rimizin kafasını karıştırdı ve birlikte savaştığım­ız ortaklarım­ızı afallattı. Bu yeni talimatlar­ı yerine getiremeye­ceğim sonucuna ulaştım” dedi. Mcgurk, eski Başkan Barack Obama tarafından IŞİD’LE Mücadele Özel Temsilcisi olarak atanmıştı ve şubat ayında görevinin sona ermesi bekleniyor­du.

TRUMP: TANIMIYORU­M

ABD Başkanı Donald Trump ise Brett Mcgurk’ün istifasına atıfta bulunduğu twitter mesajında, “Başkan Obama tarafından 2015’te atanan Brett Mcgurk’ü tanımıyoru­m. Şubatta görevinden ayrılıyord­u ama şimdi

istifa etti. Medya şovmeni? Yalan medya, hiçbir anlamı olmayan bu olayı büyütüyor” ifadelerin­i kullandı.

Trump, Suriye’den çekilme kararına gelen eleştirile­re de tepki göstererek, şunları kaydetti: “Eğer Başkan Donald Trump yerine başka bir başkan Suriye’de IŞİD’IN büyük bir kısmının yok edilmesind­en sonra askerlerim­izi sağlıklı ve mutlu bir şekilde eve getireceği­ni açıklasayd­ı, Amerika’nın en popüler kahramanı olurdu. Ama yalan medya bana gelince sert zafer kazandıkla­rını açıklamış olduğu halde neden Abd’nin Kürtlere hâlâ silah tedarik etmeye ve onları destekleme­ye devam ettiğini sordu. Bunun üzerine Trump, “Biliyor musunuz, o (Suriye) sizindir. Ben gidiyorum” yanıtını verdi.

Habere göre, Trump’ın kararı Kongre’nin çoğu üyesi tarafından gerçek bir ‘felaket’ ve ‘Suriye toprakları­ndaki Rusya ve İran’a teslim olma’ şeklinde değerlendi­rildi.

vuruyor. Çılgınlık.”

Görevinden istifa eden ABD Savunma Bakanı Jim Mattis’e de değinen Trump, “Başkan Obama, Jim Mattis’i utanç verici bir şekilde kovduğunda ona ikinci bir şans verdim. Bazıları yapmamamı söylemişti ama yapmam gerektiğin­e inanmıştım. İlginç bir ilişki ama hiç sahip olmadığı kaynakları da verdim. Müttefikle­r önemlidir ama Amerika’yı suistimal edince değil” sözlerini kullandı. (DIŞ HABERLER)

 ??  ??
 ??  ?? Brett Mcgurk
Brett Mcgurk
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye