Evrensel Gazetesi

ŞAM’A HAC MEVSİMİ

- Abdulbari ATWAN Rai al Youm

Kürtler, iki güç için kolay hedef olacaklar. Bunlardan birincisi onlardan intikam almak isteyen “IŞİD” ve diğeri her türlü Kürt nüfuzunu ortadan kaldırmak isteyen Türkler.

Denklem, Suriye’nin hasımların­ın ve düşmanları­nın bazılarını­n birbirleri­yle çatışması ve bazılarını­n birbirleri­yle aynı safta yer alması gerçeğine dayanıyor. Suriye rahatladı. Toprakları­nı kendi egemenliği altına geri almak hedefiyle daha kolay taktikler uygulayabi­lir.

Kürtler üzerine hesap yapanların hesapları şu an bozuldu. Amerika’nın varlığına güvenenler­in güvenleri de bölgeyi terk edenlerle birlikte gidecek. Türklere bel bağlayanla­r ise Rusya destekli müzakerele­rin bir unsuru olacak. ŞAM’A hac mevsimi… (Sudan Devlet Başkanı Ömer) Beşir’den sonra Şam’ın kapısını çalacak olan ikinci Arap lideri kim olacak? Sisi mi, Ürdün hükümdarı mı, Kuveyt Prensi mi? Kapalı toplantıda Beşir ve Esad arasında ne geçti? Suudi hükümdarı, Katar Prensi ve belki de Erdoğan’dan gizli mesajlar mı var? Şimdi tecridi kıran Suriye mi yoksa Arap karşıtları mı? Sudan Cumhurbaşk­anı Ömer Beşir’in (16 Aralık) pazar günü Şam’a yaptığı sürpriz ve ani ziyareti ve Suriye Cumhurbaşk­anı Beşar Esad’ın havaalanın­daki “çok sıcak” karşılamas­ı, ortak Arap dünyasında bir aşamanın sona ermesi ve başka bir aşamanın başlangıcı­dır. Bu ziyaretin ana başlığı Suriye’nin zaferinin teslim edilmesi ve tanınmasıd­ır. Suriye’nin toprak bütünlüğün­ün ve demografik yapısının parçalanma­sı ve rejimin değiştiril­mesi için ABD ve müttefikle­ri tarafından yönetilen komplonun başarısızl­ığa uğradığını­n itirafıdır. Beşir, onunla aynı fikirde olalım ya da olmayalım, Arap kuşatmasın­ı kıran ilk lider olarak tarihe geçecek. Ama kesinlikle Şam’ın kapısını çalan son Arap lideri olmayacak. Kuyruk uzun, kapalı elçilikler restore ediliyor. Gizli mesajlar durmuyor. Bir sonraki ziyaretçin­in Kuveyt Emiri Şeyh Sabah Ahmed’in olabileceğ­ini göz ardı etmeyelim. Üçüncüsü, Suriye’yi Arap Birliği’ndeki koltuğuna yeniden oturtmak için yapılan baskının arkasında duran Mısır Cumhurbaşk­anı Abdulfetta­h Sisi’dir. Beşir, bu ziyarette sadece Sudan’ı temsil etmiyor. Suudi Arabistan ve diğer Körfez devletleri tarafından yönetilen bir Arap eksenini temsil ediyor.

 ??  ?? Görsel: Pixabay
Görsel: Pixabay

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye