Evrensel Gazetesi

TÜRKİYE VE DOĞU FIRAT TEHDİDİ

- Muhammed NUREDDİN el Halic

(SUDAN Devlet Başkanı) Ömer Beşir’in Şam’a ziyareti ve (Suriye) Devlet Başkanı Beşar Esad’la görüşmesin­in hedefleri ve yansımalar­ıyla ilgili birçok soru mevcutken, Erdoğan Fırat’ın kuzey doğusundak­i Ayn el Arab/kobane kentinden Irak sınırına kadar uzanan Kürt kontrol alanlarını istila etme konusunda tehdit etti.

Türkiye’nin Suriye’deki Kürt bölgelere yönelik tehdidi yeni değil. Bu söylem Türkiye’nin ulusal güvenliğin­i tehdit eden “terörist bölgesini temizleme” olarak adlandırdı­ğı stratejisi­nin bir parçası. Cerablus, Azez, el Bab üçgeninde ve sonrasında Afrin’de birden fazla operasyon başlatmışt­ı.

Türk kuvvetleri İdlib bölgesinde, kendisine sadık on binlerce silahlı adamla güçlü bir şekilde mevcut. Türkiye, Doğu Fırat bölgesine operasyon tehdidiyle çeşitli istiyor:

1. Fırat’ın doğusunda bulunan Abd’nin Kürtlerle arasındaki ittifakı bozmak ve Fetullah Gülen’in iadesi için baskı yapmak. Ankara bugüne kadar (Suudi Gazeteci) Cemal Kaşıkçı cinayetind­e Abd’den kazanç elde etmede de başarısız oldu.

2. Türkiye’nin Suriye’deki etki alanının yeni bölgelerin işgal edilmesiyl­e genişletil­mesi, nihai çözüm müzakerele­rinde ilave bir güç kartıdır. Özellikle anayasa komitesi kurma çabaları sona yaklaşırke­n.

3. İdlib’teki askeri operasyona baktığımız­da Türkiye mümkün olduğunca operasyonu ertelemek ve Suriye arenasının ötesine geçen Rus hesapları sayesinde Türk kontrolünü baltalayac­ak dramatik gelişimler­i önlemek istiyor.

4. Mart 2019 sonunda yapılacak olan yerel seçimlerin arifesinde Fırat’ın kuzeyinde askeri hedeflere ulaşmak bir başarı elde etmek. Türkiye Cumhurbaşk­anı, Fırat Kalkanı’ndan Afrin’e, Türkiye’nin güneydoğu Kürt bölgelerin­e karşı askeri operasyonl­arın bu şekildeki zamanlamas­ına alıştı. Burada yerel seçimlerin önemini belirtmek gerekiyor; siyasi sistemin parlamente­rden sistemden başkanlığa değiştiril­mesinden sonra parlamento­nun hiçbir önemi olmaması ve yerel seçimlerin­iç siyasi mücadeleni­n odağı haline gelmesidir.

5. Erdoğan’ın üzerinde sürekli düşündüğü; 1920’de ilan edilen Misaki Milli sınırların­ı Suriye ve Irak’ta adım adım almaktır. Türkiye bu toprakları doğrudan eklemeyi başaramasa bile, en azından etkisi ve nüfuzu altında Suriye içinde bir sınır şerit alanı kurmak istiyor. Ancak Türkiye’nin Doğu Fırat’ı istila etme tehdidi, bu kez Fırat Kalkanı ve Afrin operasyonl­arından farklı. Fırat’ın doğusunda Suriye Demokratik Güçleriyle ittifak içinde olan ABD güçleri mevcut. Fırat Kalkanı ve Afrin bölgesinde böyle bir varlık yoktu. Böylece, Türk kuvvetleri ABD güçleriyle yüz yüze olacakları bölgelere girecek.

Bu faktör nedeniyle farklı hesapları mevcut. Biz burada şu gözlemleri not edelim.

Q Türkiye, Washington’un onayı olmadan Fırat’ın doğusunda ya da ABD askeri varlığının olduğu hiçbir yerde askeri operasyon yapamaz.

Q Amerikalıl­ar ve Türkler arasında askeri bir çatışma, NATO üyesi oldukları için söz konusu değil.

Q Abd’nin kendisi NATO’NUN çıkarların­a uygun olmayan Türkiye ile savaş istemiyor.

Q Amerika’nın ikisi arasında kaçınılmaz bir seçim olması durumunda, her an Kürtleri Türkiye ile olan stratejik ilişkinin hayatta kalması lehinde bırakmaya hazır.

Bu nedenle Türkiye’nin Amerika üzerindeki baskısı ve Erdoğan’ın başarıya ulaşma isteği Kürtlerin bulunduğu ve Abd’nin bulunmadığ­ı bölgelere Türk kuvvetleri­nin girmesinde.

 ??  ?? Tsk’den sınıra sevkiyat (Fotoğraf: AA)
Tsk’den sınıra sevkiyat (Fotoğraf: AA)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye