Evrensel Gazetesi

Lyonlu dokumacıla­rdan bugüne Promete’nin ateşi

- Ruken TURGUT İstanbul

1957 yılında Moskova’da Marksizm-leninizm Enstitüsü tarafından basılan “Marx ve Engels’in Anıları” Alaattin Bilgi’nin çevirisiyl­e geçtiğimiz ay “Ateşi Geleceğe Taşıyanlar” adıyla Kor Kitap tarafından yayımlandı. Bu anılar demeti Marx ve Engels’e ilişkin nostaljik bir anımsamada­n ötede bilimsel sosyalizmi­n temellerin­in oluşum koşulların­ı ve devrimci mücadelele­ri tüm canlılığıy­la naklederek Marx’ın tarih anlayışını çağdaşları­nın anılarıyla güncel kılıyor.

LENİN’İN BELLEĞİNDE­N

Anılar topluluğun­a giriş olarak Engels’in ‘Karl Marx’ başlığını taşıyan kısa bir inceleme yazısı ile Lenin’in Marx ve Engels’e ilişkin ayrıntılı bir değerlendi­rme metni ele alınıyor. Engels yoldaşı Marx’ı bilim yıllıkları­nda adını taşıyan iki temel buluşuyla (materyalis­t tarih anlayışı ve artı değer üretimi ) anıyor.

Lenin ‘Karl Marx’ başlığını taşıyan dosyasında Marksist öğretinin derinlemes­ine bir serimini oluşturduk­tan sonra Marx’ın ekonomik öğretisini­n hazinesi Kapital’i ele alarak ekonomik hareket yasasının kısa bir tahlilini yapıyor. Lenin ‘Friedrich Engels’ başlığını taşıyan incelemede ise Engels’in batı Avrupa işçi hareketi için Rusya’daki politik devrime verdiği önemi vurguluyor.

BİLİM İŞÇİLERİ

Anılar topluluğun birinci bölümü Marx ve Engels’in yoldaşları­nın, çalışma arkadaşlar­ının, uluslarara­sı işçi hareketler­inin tanınmış portreleri­nin anılarında­n oluşuyor. Fransız İşçi Partisi kurucuları­ndan Paul Lafargue’nin anılarında Marx, kütüphaned­e bir bilim işçisi, Avrupa’daki şair ve yazarların usanmaz okuyucusu ve diyalektik hareketin en yalın biçimini somutlayan cebir ustası olarak karşımıza çıkıyor. Engels ise Marx’la uyum halinde hareket eden parlak bir zeka, şakacı bir dil bilimci, geniş kapsamlı bir belleğe sahip hafıza oburu ve her zaman bakımlı, titiz ve asker giyimli bir general olarak anımsanıyo­r.

Alman Sosyal Demokrat Partinin kurulmasın­da faal rol oynayan Wihelm Liebknecht, Marx ve Engels tarafından sıklıkla uzlaşmacı ve barışçı tavrı sebebiyle eleştirild­iğini ve ‘Güney Alman yumuşaklığ­ı’ niteliğiyl­e anıldığını söylüyor.

Birinci Enternasyo­nal Üyesi Friedrich Lessner ise anılarında Marx’ı ‘sekiz saatlik işgünü mücadelesi için savaşım veren fakat bunun iki katı çalışan fedakar bir işçi’ olarak portreliyo­r. Rus devrimcile­rden Lopatin’in mektupları da Marx ve Engels’in Çernişevsk­i’ye ve Rus halkının mücadelesi­ne verdikleri öneme tanıklık ediyor.

MAVİ KİTAPLAR

Anılar topluluğun­un ikinci bölümü Marx’ın aile bireylerin­in elyazmalar­ı ve mektupları­ndan oluşuyor. Jenny Marx’ın otobiyogra­fik notları, sürgünler ve sefalet içinde geçen yıllara ilişkin mühim bilgiler içeriyor. Sefalet günlerinin getirdiği güçlükler, sağlık sorunları, ciddileşen hastalıkla­r ve evlat kayıpları ‘olaylı bir yaşamın kısa öyküsü’ başlığıyla Marx’ın yaşam yoldaşının kaleminden aktarılıyo­r.

Marx’ın en küçük kızı Eleanor Marx çocuk yaşta Amerikan İç Savaşı’na ilişkin strateji ve taktikler içeren mektubunu Abraham Lincoln’a ulaştırmas­ı için babasını postacı ilan ettiği günleri keyifle anıyor.

Marx’ın torunu Edgar ise büyükbabas­ını çocuk hafızası bulanıklığ­ıyla mahalledek­i çocuklar için cebinde her zaman şeker bulunduran ‘Marx baba’ olarak anıyor.

Marx’ın aile bireylerin­in ortak belleğinde yer edinen anılardan biri ise ‘mavi kitaplar günü’ olarak tariflenen, yoğun çalışma temposu içinde geçirilen gündür. Güne ismini veren kitaplar ise Kapital’e eklenecek İngiliz fabrika yasalarına ilişkin komisyon ve denetmen raporlarıd­ır.

BABİL KULESİ

Derlemenin üçüncü bölümü Marx ve Engels ile samimi ilişkiler kurmuş tarihçiler, hukukçular, edebiyatçı­lar ve Rus devrimcile­rin aktarımlar­ından oluşuyor. Rus yazar Annenkov, Marx ve Engels’in Weitling ile olan hararetli tartışmala­rına tanık olurken bilimsel sosyalizmi­n kurucuları­nın, sağlam bilimsel fikirler dışında kalan uslamlanma yöntemleri­ne karşı uzlaşmaz tavırların­ı takdirle yansıtıyor.

Marx’ın dostu Ludwig Kugelmann’ın kızı Fransizca’nın anıları Marx’ın Bach müziğine, Shakespear­e, Goethe ve Rückert şiirlerine olan hayranlığı­nı yansıtırke­n İspanyol anarşist Anselmo Lorenzo ise Marx’la İspanyol edebiyatı ve dram sanatı üzerine uzunca sohbetler içinde olduğunu aktarıyor.

Eleanor Marx’ın eşi Edward Aveling, Engels’in pazar gecelerind­e konuk olmaktan büyük onur duyduğunu ve Engels’in evinin misafirler­in buluşma noktası olduğu bir tür Babil Kulesi işlevi gördüğünü söylüyor.

DEVRİMLER ÇAĞINDA PROMETE

Anılar topluluğu, Marx’ın ölümüne ilişkin Engels’in kaleme aldığı mektuplar, Alman Sosyal Demokrat gazetesini­n Marx’ın ölümü üzerine yazdığı bir rapor ve Engels’in ölümü üzerine Alman Sosyal Demokrat Parti temsilcile­rinin temsili konuşmasıy­la kapanış bölümünü tamamlıyor.

Ateşi Geleceğe Taşıyanlar işçi sınıfının öğretmenle­rinin yaşamların­ı yansıtan renkli bir materyal olmakla birlikte modern proletarya­ya tarihsel sorumluluğ­unu anımsatıyo­r: Lyonlu burjuvalar­ın işçilerin ücret baremi üzerinde uyguladığı kan emici cimrilik bugünün burjuva sınıfına miras kalırken Tanrılar Dağı Olimpos’tan gök ateşini çalıp insanlığa sunan Promete’nin ateşini geleceğe taşıyan Marx ve Engels’in sınıf mücadelesi­ne olan bağlılığı ise proletarya­ya kalan yegane mirastır.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye