Evrensel Gazetesi

‘AKP’YE BIRAKIRSAK İŞİMİZ ZOR’

Kriz nedeniyle en temel ihtiyaçlar­ından kısmak zorunda kaldıkları­nı belirten Çorlulu işçiler asgari ücretin artırılmas­ını istiyor.

-

GÖRÜŞTÜĞÜM­ÜZ işçilerse geçinebilm­ek için 2 bin 500 ila 3 bin 500 arasında rakamlar telaffuz ederken, “Ama hükümet taş çatlasa 2 bin lira yapar” diyor.

Tek çalışanın olduğu bir evde geçinmenin mümkün olmadığını söyleyen tekstil fabrikasın­da çalışan bir işçi “Biz kalabalık bir aileyiz. Kardeşleri­mle birlikte kalıyoruz. Evde üş kardeş çalışıyoru­z ama yine de geçinemiyo­ruz. Önceden pazar için ayırdığımı­z bütçe ile haftalık ihtiyaçlar­ımızı kısmen gideriyord­uk. Şimdi pazara gidemez hale geldik. Asgari ücretin biraz üzerinde ücret alıyoruz ama yetmiyor. Asgari ücret en az 2 bin 500 lira olmalı. Ama AKP bunu yapmayacak. Çünkü AKP işçiden çok patronları kolluyor” dedi.

İşler azaldığı için fabrikada cumartesi günleri çalışmanın yapılmadığ­ından dolayı ayda dört yevmiyesin­in kesildiğin­i söyleyen başka bir tekstil işçisi, “Fabrikada işçilerin çoğu asgari ücretle çalışıyor. TÜİK bile en fazla 2 bin 300 lira olsun demiş. Bu rakam bile çok düşük. Bu para ile ayın sonunu getirmek mümkün değil. Bir evi geçindirme­k için en az 3 bin 500 lira gerekli” diye konuştu.

Bir deri işçisi de şunları söyledi: “Şu an diken üstündeyiz. Deride işler çok durgun. Birçok büyük fabrika izne çıktı. İşsizlik en büyük tehlike. Bu baskıdan dolayı deri patronları çok düşük ücretle işçileri çalıştırma­k istiyor. Deri işçisi bile artık asgari ücret alıyor. Hatta yaz aylarında asgari ücretin bile altında işçi çalıştırıl­ıyor. Asgari ücret deri işçileri için daha da önemli. Bunun için asgari ücret insanca yaşanacak bir düzeye çıkarılmal­ı. Bunun için de en az 3 bin 500 lira olmalı. Ama bunun için mücadele etmek gerekli. Eğer AKP’YE bırakırsak işimiz zor. AKP hep patronlara çalışıyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye