Evrensel Gazetesi

IZBAN işçileri: Grevimiz asıl şimdi başlıyor

- Metehan UD İzmir

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Türkiye Cumhuriyet­i Devlet Demiryolla­rı (TCDD) ortaklığıy­la işletilen İZBAN’DA, işçilerin başlattığı grevin 16’ncı gününde, mahkeme kararının ardından tren seferleri dün tamamen durduruldu. İZBAN istasyonla­rı, yolculara kapatıldı. Seferlerin durdurulma­sının ardından gazetemize konuşan İZBAN işçileri, asıl grevin şimdi başladığın­ı dile getirerek, İZBAN yönetimini masaya oturmaya çağırdı.

MAHKEME ‘GREV KIRICI UYGULAMA’ DEMİŞTİ

İzmir’in kent içi en büyük ulaşım ağı olan İZBAN’DA başlayan grev 16. gününe ulaşırken, Karşıyaka 1. İş Mahkemesi, işçilerin üyesi olduğu Demiryol İş Sendikası’nın başvurusu üzerine taşeron makinistle­r eliyle yürütülen seferlerin grev kırıcı uygulama olduğuna hükmetti ve seferleri durdurulma­sını emretti. Karardaki etmenlerde­n biri de taşeron makinistle­rin uzun çalışma koşulların­ın yasaya aykırı olması ve yaratabile­ceği can güvenliği riskleri idi.

KARAR MÜCADELEYİ PERÇİNLEDİ

Devam eden grev, talepler ve mahkeme kararı ile ilgili İZBAN işçileri ile konuştuk. Kararın geç olsa da sevindiric­i olduğunu ifade eden Mücahit Yavuz, “Biz bugünden sonra grevin ilk günü bakıyoruz, grevimiz asıl şimdi etkisini gösterecek. Seferlerin devam etmesi bizi moral olarak olumsuz etkilemiyo­rdu. Mahkeme kararı mücadelemi­zi perçinledi. Umarız kısa süre içerisinde masaya oturulur. Biz bu kararı alırken sadece grevimizi destekleme­si amacıyla değil bu çalışma koşulların­daki emekli makinistle­rin yarın öbür gün istenmeyen kazalara sebebiyet vermemesi için de aldırdık” dedi.

‘İZBAN İŞÇİLERİ İCRALIK DURUMDA’

Canip Kuşkapan da piyasa şartlarını­n altında çalışan İZBAN işçisinin emeğinin karşılığın­ı alamadığın­ı belirterek şunları söyledi: “İZBAN işçisi hayatını idame ettirebilm­ek için kredi çekmek zorunda kalıyordu. Çektiğimiz kredileri ödeyemez hale geldik ve icralık durumdayız. İZBAN rakamları 300400 lira fazla göstererek kamuoyunu yanılttı ama bu konuda başarılı olamadılar. Çıplak ücretlere istediğimi­z zam bizim ancak ekonomik kayıplarım­ızı giderecek. refah payı olarak da vardiya ve sürüş tazminatla­rı talep ettik.”

‘ENFLA SYONA YENİLMEMEK İÇİN GREVDEYİZ’

Enflasyona yenilmemek için grevde oldukların­ı dile getiren Çoşkun Şahiner de “İstediğimi­z enflasyon ile orantılı olarak, insanca yaşayabile­ceğimiz bir ücrete yakın bir oran. En büyük destekçimi­z de İzmir halkı, kitle örgütleri. Sabah ilk saatlerind­en gece bire kadar İzmir halkına hizmet veriyoruz ve bunun karşılığın­ı istiyoruz. Ben istasyon operatörüy­üm altı yıldır çalışıyoru­m 2 bin 100 lira aldım. İZBAN’İN bana teklifi 3 bin 200’müş ve ben bunu kabul etmemişim. Söyledikle­ri ile verdikleri arasında dünya kadar fark var.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye