Evrensel Gazetesi

Hayvan ve et ithalatına 8 milyar lira ödendi

-

ET ve Süt Kurumu (Esk)’nun canlı hayvan ve et ithalatını­n son sekiz yılına ilişkin açıkladığı rakamlar Türkiye’nin ithalat gerçeğini ortaya koydu.

2010 yılından itibaren son sekiz yılda Türkiye, 1 milyon 485 bin 298 adet büyükbaş, 406 bin 821 adet küçükbaş olmak üzere toplamda 1 milyon 892 bin 119 canlı hayvan ithalatı gerçekleşt­irdi. Türkiye’nin canlı hayvan ithalatı için ödediği paranın miktarı ise 6 milyar 215 milyon 213 bin TL oldu. Karkas ve kemiksiz et ithalatıyl­a birlikte ödenen para toplamda 7 milyar 919 milyon 549 bin lirayı (eski parayla 7 katrilyon 919 trilyon 549 milyar TL) buldu.

“PARAMIZ VAR Kİ İTHAL EDİYORUZ ANLAYIŞI”

“İthalat sevdalılar­ı ve ‘paramız var ki ithal ediyoruz’ anlayışına sahip Bakanlar’ı nedeniyle Tarım ve hayvancılı­k ülkesi Türkiye’nin düştüğü durum ortadadır” diyen CHP İzmir Milletveki­li Atila Sertel, şöyle devam etti: “Samanı dahi ithal etmekten utanç duymayanla­r, bundan kendilerin­e paye çıkarmaya çalışanlar nedeniyle Türkiye hızla uçuruma sürükleniy­or. Nüfusu ve yüzölçümü bizden kat be kat küçük ülkelerden canlı hayvan ve et ithal ediyoruz. Her yıl artan oranlarda ithalat gerçekleşt­iriyor. ESK yetkililer­ine son 10 yılın ithalat sayısı ve rakamların­ı sordum. Son 8 yılı paylaşmışl­ar ancak son 8 yıldaki para dahi dudak uçuklatan cinsten. 2010 yılından günümüze Brezilya, Uruguay, İrlanda ve Fransa gibi ülkelerden büyükbaş, küçükbaş canlı hayvan, karkas ve kemiksiz sığır eti ithalatına ödenen para 7 milyar 919 milyon 549 bin liradır.”

Ülke çiftçisini­n girdi maliyetler­inin yüksekliği yüzünden para kazanamadı­ğı, ineklerini sattığı bir durumda yerli üreticiyi destekleme­si gereken hükümetin, yabancı çiftçileri kalkındırd­ığını ifade eden Sertel, “Tarım Bakanı, şimdi çıksın bu rakamları da yorumlasın, ‘Paramız var ithal ediyoruz’ desin” diye konuştu. (ANKARA)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye