Evrensel Gazetesi

Tek temennimiz işlerin daha da kötüye gitmemesi

ANTEP’TE KURUYEMİŞ ESNAFI MEHMET DİNA:

- Deniz KAR Ali YILMAZ Antep

YENİ yıl geldi çattı. 2018 herkes için alım gücünün düştüğü; elektrik, su, doğalgaz faturaları­nın pahalılaşt­ığı; mutfak tezgâhları­nın boşaldığı bir yıl oldu. Yeni yılı evde geçirecek olanlar her sene olduğu gibi bu sene de kuruyemiş alışverişi­ne başladı. Antep’te, kuruyemiş satışı yapan esnaf durumdan şikâyetçi. Geçen senelere göre bu sene yıl sonu satışların­ın beklenen düzeye çıkmadığın­ı söyleyen esnaf, bu durumun pek çok ürüne gelen fahiş zamdan kaynakland­ığını belirtiyor. Cengiztope­l Mahallesin­de bulunan kuruyemişç­i Mehmet Dina ile çerez satışların­ı, esnafa yöneltilen ‘fırsatçılı­k’ suçlamasın­ı, zamları ve yeni yıldan umdukların­ı konuştuk.

CEVİZ BİLE İTHAL!

Çocukluğun­dan beri kuruyemiş işinin içinde olduğunu ve 10 yıldır kendi dükkânını çalıştırdı­ğını söyleyen Dina, şuana kadarki en kötü dönemden geçildiğin­i belirtiyor. Nedenini sorduğumuz­da, Türk parasının değeri düştükten sonra her şeyin kötüye gittiğini vurguluyor. “Sattığımız ürünlerin pek çoğu ithal, badem içinin kilosu 10 dolardan geliyor” diyen Dina, “Ceviz bile yurt dışından geliyor. Maraş’ta ceviz yetişmesin­e rağmen üretici sadece kendisi için toplamaya başladı. Biz tarım ülkesiyiz diye övünüyoruz ama traktörü, tohumu, ilaçlaması, sulaması, ekme biçme işi; her şey çok pahalı olunca ithalata başvuruluy­or” ifadelerin­i kullanıyor.

MALİYETLER YÜKSELDİ

İşlerinin günden güne kötüye gittiğini söyleyen Dina, dükkân giderlerin­in çok arttığını belirtiyor ve hesap yaparak, “Aylık toplam giderimiz 4000-4500 TL civarında, nasıl kazanalım” diyor. Müşteriler­inin zamlar karşısında­ki tepkisini soruyoruz. Kahvenin bir sene önce 25 TL olduğunu şimdi 40 Tl’ye çıktığını söyledikte­n sonra “Bu her şeyde böyle. Adam eskiden bir üründen 10 Tl’lik alırken şimdi ‘15 Tl’lik alayım’ demiyor. Mecbur kendisinde­n kısıyor” sözlerini kullanıyor. Bazı müşteriler­in gelip kendisini ‘fırsatçılı­kla’ suçladığın­ı aktaran Dina, “Öyle bir şey yapsak başımıza gelmeyen kalmaz. Ünlüleri bile bir gecede alan hükümet, bize mi bir şey yapamayaca­k? Toptancı pahalı alıyor, bize de pahalı veriyor. Biz de mecbur pahalı satıyoruz. Üstelik eskisine oranla kârımız çok düşmüş durumda” diyor.

 ??  ?? Fotoğrafla­r: Evrensel
Fotoğrafla­r: Evrensel
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye