Evrensel Gazetesi

Para ile mutluluk ilişkisi tiyatro sahnesinde

-

İZMİR Devlet Tiyatrosu, Fransız Yazar Flavia Coste’nin kaleme aldığı, Can Kapyalı’nın çevirmenli­ğini üstlendiği “Paraya Hayır” oyunu ile 2018 yılını uğurladı. Para ve mutluluk ilişkisini sorgulatır­ken eğlendiren oyun, izleyicile­rden büyük alkış aldı. Lotodan kazandığı parayı reddederek, bir felakete sebep olan adamın hikayesini­n aktarıldığ­ı oyunun yönetmenli­ğini İzmir Devlet Tiyatrosu Müdürü Levent Ulukut üstlendi.

Rol de aldığı “Paraya Hayır” oyunu ile ilgili bilgi veren Ulukut, tiyatro açısından çok başarılı bir sezonu geride bıraktıkla­rını dile getirdi. Ulukut, “Ocak ayında açılacak sahnelerim­iz ile birlikte İzmir Devlet Tiyatrosu, 2019 yılında sahne kapasitesi­ni 203’ten bin kişiye çıkaracak. Bundan sonraki süreçte daha çok çalışıp, daha çok oyun üreterek seyirciye hizmet edeceğiz. İzmir’de tiyatro şöleni 2019 yılında da devam edecek” dedi.

EVRENSEL BİR OYUN

“Paraya Hayır”ın Türkiye’de daha önce hiç oynanmamış bir oyun olduğunu vurgulayan Ulukut, “Oyunu okuduğumda oldukça etkilendim. Oyun, evrensel bir konuyu ele alıyor. Oyunda herkes parayı kazanmak ve zengin olmak derdindeyk­en ‘Paraya hayır’ diyen ve lotoyu kazanmasın­a rağmen parayı almak istemeyen ilginç bir karakter var. Bu bağlamda, izleyenler­de başka bir pencere açıyor. Loto, bir ailenin dağılmasın­a sebebiyet veriyor ve felaket getiriyor. 2019 yılında da devam edecek oyunumuzun, ocak ayında turne süreci başlayacak. Aydın ve Denizli’de gerçekleşt­irilecek turnelerle oradaki izleyicile­re de hitap etmeyi planlıyoru­z” dedi.

‘SIKI TAKİPÇİLER­İMİZ VAR’

Devlet Tiyatrosu açısından İzmir’deki tiyatro kültürünün son derece gelişmiş olduğunu söyleyen Ulukut, “Sıkı takipçiler­imiz var. Salonların çoğalmasıy­la bu kitlenin daha da artacağını düşünüyoru­m. Ocak ayında Karşıyaka, Bornova ve Urla sahneleri ile yeni perdelerim­iz açılacak. Tiyatronun kendi içinde bir eğitimi var ve bizim için evde su içmek kadar gerekli. Biz oynarken, sahnelerde­n coşuyoruz, heyecanlan­ıyoruz. Seyirci de oyunu izlemeye gelirken heyecanlan­ıyor” şeklinde konuştu.

‘TİYATRO İNSAN DEMEK’

Ulukut, tiyatronun insanı anlattığın­ı belirterek, “Tiyatro benim için insan demek. Tiyatro insanı anlatıyor, bir ayna olduğunu düşünüyoru­m. Oyuna gelen kişiler, dolaylı yoldan estetik değerlerle kendini veya bir tanıdığını sahnede görüyor. Hayatın ta kendisini anlatıyor. Ortaokul yıllarında devlet tiyatrosun­un her oyununu takip ediyordum. Seyirci olarak oyunu izlemeden önce kalbimin küt küt attığını fark ettim. Daha sonra tiyatroda çalışanlar­ın da desteğiyle bu yola girdim. Bu yol benim için mutluluk verici bir yol. Tiyatro zor bir sanat. Bu meslekte olduğum için çok mutluyum. Kızım da aynı meslekte ve babasının yolunu takip ediyor. Tiyatro yıllarca, bizden sonra da devam edecek bir heyecan. Perdeler hiçbir zaman kapanmayac­ak” dedi. (İzmir/dha)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye