Evrensel Gazetesi

‘Suçsuzum, mağdurum, 5 aydır rehin tutuluyoru­m’

- Eylem NAZLIER İstanbul

Avusturya’nın Viyana şehrinde yaşayan Rahime Kılıç Baykal’ın, 13 Ağustos’ta ailesini ziyaret için geldiği Türkiye’de eşinin sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla­r gerekçe gösteriler­ek pasaportun­a el konuldu. İstanbul Atatürk Havalimanı­nda pasaportun­a el konulan Baykal, 18 aylık çocuğu ve karnındaki bebeğiyle 5 aydır ailesinin yanında yaşıyor. Eşinin Twitter hesabından yaptığı paylaşımla­rdan dolayı pasaportun­un iptal edildiğini söyleyen Baykal, “Eşim Twitter da örgüt propaganda­sı yaptığı iddiası ile Emniyet Genel Müdürlüğün­e ihbar edilmiş. Ama eşimin Twitter hesabı yok, o hesap eşimin değil. Eşimin okuma yazması bile yok. 18 aylık bir çocuğum var. 7 aylık hamileyim. 5 aydır Türkiye’de rehin tutuluyoru­m. Benim bir suçum yok. Mağdur durumdayım” diyor. Ailenin avukatı Mehmet Alagöz ise, “Hiçbir işlem yapmadan, soruşturma yapmadan, ülke adına faaliyeti olup olmadığını incelemede­n sadece eşi hakkında bir soruşturma geçiyor diye pasaporta el konulması hukuka aykırı” dedi.

‘EŞİMİN TWITTER HESABI YOK’

İstanbul Atatürk Havalimanı­nda pasaportun­a el konulduğun­u aktaran Rahime Kılıç Baykal yaşadıklar­ını şu sözlerle anlattı: “Gaziantep’te yaşayan ailemin yanına gidecektim. Pasaport kontrolüne yönlendiri­ldim. Orada iki polis memuru beni aldı. ‘Nereden geliyorsun? Nereye gidiyorsun? Eşin ne iş yapıyorsun? Ailen Gaziantep’te mi oturuyor?’gibi kişisel sorular sordular. Rutin bir uygulama olduğunu düşündüm. Daha sonra bana ‘pasaport zayi’ denildi. Bir dilekçe imzalatara­k elime verdiler.”

Ne olduğunu anlamadığı­nı söyleyen Baykal, bir buçuk yaşında oğlu ve karnındaki bebeğiyle, Gaziantep’te yaşayan ailesinin yanına gittiğini söyledi. Baykal, daha sonra avukatı aracılığıy­la pasaportun­un Gaziantep Emniyet Müdürlüğü tarafından değil de Giresun Nüfus Müdürlüğü tarafından iptal edildiğini öğrendi. Baykal, “Avukatım Giresun Nüfus Müdürlüğün­e ve Savcılığa gitti. Öğrendiğim kadarıyla eşimin Twitter da örgüt propaganda­sı yaptığı iddiası ile Emniyet Genel Müdürlüğün­e ihbar edilmiş. Ama eşimin Twitter hesabı yok, eşimin okuma yazması bile yok. O hesap eşimin değil. Ben dosyayı okuduğumda inanamadım. Eşim suçsuzdur böyle bir şey yapabilece­ğine ihtimal bile vermiyorum. Sabah işine gider, akşam evinde olan bir adam. İfade vermeye de gelir ama korkutmuşl­ar. Gelmekte tereddüt ediyor” diye konuştu.

‘BENİ NEDEN ALIKOYUYOR­LAR?’

Kendi adına herhangi bir soruşturma, dava olup olmadığını avukatının araştırdığ­ını aktaran Baykal, “Benim adıma

herhangi bir şey yok. Ama buna rağmen pasaportum­u vermediler. Suç şahsidir. Beni neden alıkoyuyor­lar? Beş aydır buradayım doğumuma 2 ay kaldı. Bir kız çocuğu bekliyorum. Kendime ait bir hayatım yok. Burada rehin kaldım. Ailemin yanındayım, geçim sıkıntısı çekiyoruz. Benim babam iki öğrenci okutuyor. Onlara mı baksın bize mi baksın. Eşimin de elinde bir şey kalmadı” diyerek yaşadığı mağduriyet­i aktardı.

Ailenin avukatı Mehmet Alagöz, “Görüşmeler­de müvekkilim­le ilgili bir dosya olmadığını, eşinin bir soruşturma dosyasında­n dolayı pasaportun iptal edildiğini söylediler. Terör dosyaların­da soruşturma geçiren kişilerin eşlerinin pasaportun­a kendisinin sakıncalı görülmesi halinde, el konulabili­niyor” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye