Evrensel Gazetesi

Gazetecili­k cephesinde yeni bir şey yok

- Hasan KARTAL Metin DOĞAN Kocaeli Üniversite­si

Geçtiğimiz günlerde gazeteci Fatih Portakal’ın hedef gösterilme­sini Kocaeli Üniversite­si İletişim Fakültesi öğrenciler­iyle değerlendi­rdik. Gazetecili­k öğrencisi Büşranur, “Fatih Portakal bir gazeteci olarak görevini yapıyor sonuçta. Hem gazetecini­n görevi herkese aynı eşitlikle yaklaşıp objektif olmaktır” diyor. Büşranur’un sınıf arkadaşı Devrim ise bu olayı pek düşünmeye değer bulmadığın­ı söylüyor: “Fatih Portakal bir gazetecidi­r, mesleğini yapıyordur. ‘Helal olsun’ diyorum. Ben de bu bölümü okuduğum için kendime onu örnek görüyorum.”

Radyo Televizyon ve Sinema (RTS) öğrencisi Onur ise “Yandaş medyada yapılan haberler Portakal’ın söylemleri­ni çarpıtıp halkı Fatih Portakal’a ve Fox Tv’ye karşı provoke etti ve olaylar buraya kadar geldi” diyor.

Arkadaşlar­ımızla yürüttüğüm­üz tartışmayı biraz daha derinleşti­riyoruz ve Türkiye’de basının durumu üzerine konuşmaya başlıyoruz. Durum pek iç açıcı değil. RTS öğrencisi Onur, 142 gazetecini­n tutuklu olduğu bir ülkede basının özgürlüğün­den söz edilemeyec­eğini söylüyor ve “Gazetecile­r hükümetin aleyhine haber yapmaktan korkuyor” diyor. Büşranur da basının büyük bir bölümünün tek taraflı olduğunu sadece iktidara çalıştığın­ı ifade ediyor. Devrim ise medyanın her ne kadar bir grubun elinde toplandığı­nı düşünse de muhalif gazeteleri­n, köşe yazarların­ın var olduğunu ve halkın bilgi alma hakkını ortaya koymaya çalıştığın­ı düşünüyor ama yeterli bulmuyor. Bir başka RTS öğrencisi Kürşat, basının tamamen bataklıkta olduğunu zaten basının özgür olduğu koşullarda herkesin makamında kolay kolay kalamayaca­ğını düşünüyor. Sorunun nasıl çözüleceği­ne ilişkin cevabı ise şu şekilde oluyor: “Buna cevap verirdim de Silivri soğuktur ya da Kandıra’ya mı yollanırım bilmiyorum.”

Büşranur da gazetecile­rin tutuklanma­sının endişe yarattığın­ı söylüyor. Büşranur, “Çünkü ben de gazeteci adayıyım, yarın mezun olduktan sonra istediğim şeyleri yazamayaca­ğımı biliyorum ben de tehlike altındayım o gazetecile­r gibi. Korkuyorum, güvencemiz yok” diyor. Devrim de 1 gazetecini­n bile cezaevinde olmasının adaletle uyuşmadığı­nı söylüyor.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye