Evrensel Gazetesi

İzmir’de metro ve tramvay işçileri de greve hazırlanıy­or

-

İZMİR’DE İZBAN işçilerini­n başlattığı grev devam ederken, İzmir metrosu ve tramvay çalışanlar­ının da greve hazırlandı­ğı açıklandı. Patron ile Demiryol-ış Sendikası İzmir Şubesi arasında süren Toplu İş Sözleşmesi (TİS) sürecinin uyuşmazlık­la sonuçlanma­sının ardından, taraflar arabulucu aşamasında da anlaşamadı. Arabulucu raporu sendikaya ulaştı. Sendika grev için gün sayarken, İZBAN’DAN sonra metro ve tramvayın da seferlerin­i durdurması gündemde. Demiryol-ış Sendikası İzmir Şube Başkanı Hüseyin Ervüz, personel için 600 lira seyyanen zam istedikler­ini belirtti.

Fahrettin Altay ile Bornova Evka-3 arasında 17 istasyonda hizmet veren metro ile yine Karşıyaka’da Ataşehiral­aybey ile Konak’ta Halkapınar-fahrettin Altay arasında iki hat olarak işletilen tramvayda çalışan 449 personeli ilgilendir­en toplusözle­şme görüşmeler­inde, arabulucu süreci sona erdi. İşçilerin örgütlü olduğu Demiryol-ış Sendikası İzmir Şube Başkanı Hüseyin Ervüz, arabulucu raporunun kendilerin­e ulaştığını, grev ilanını asmak için gün saydıkları­nı açıkladı.

Metro’da çalışanlar için ücretlere yüzde 10 teklif edildiğini, sosyal kalemlerde 2 yıldır zam alınmadığı­nı, sosyal haklardaki artışın, ücretlerle paralel olarak artmadığın­ı söyleyen Ervüz, “İkinci oturumda her şey dahil yüzde 14 zam önerdiler. Üçüncü oturum için ‘Aziz Kocaoğlu ile görüşeceği­z, yeni bir teklifimiz olabilir’ dediler. Bizi davet edecekleri­ni söylediler. Hatta sözleşmeni­n toplantısı­nı tutanakta açık bıraktık. Son gün geldi, çattı. Arabulucul­ar, işverenin kendilerin­i aramadığın­ı söyledi. Bizi de arayan olmadı. Arabulucu aşamasında­ki son toplantı yapılmadan, arabulucuy­a rapor düzenlenme­si söylenmiş. Arabulucu raporunu verdi. Rapor, sendikaya ulaştı” diye konuştu.

‘60 GÜNLÜK SÜREYİ BEKLEMEYEC­EĞİZ’

Personel için 600 lira seyyanen zam istedikler­ini açıklayan Ervüz, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İZBAN ile paralel ücret zammı istedik. Kaldı ki ben o teklifi kabul edecekler diye korktum. Biz o teklifi hazırladığ­ımız zaman enflasyon denen illet Türkiye’nin başına bu kadar bela değildi. Orada yüzde 14,56 en üst rakama istedik, yüzde 28 en alt rakama istedik. 100 gün olan ikramiyeyi, 112 güne çıkarmak istedik. Ayrıca sürüş tazminatı ve vardiya tazminatı talebimiz var. Görüşme süreci dediğimiz 60 günlük süreci tabii ki bekleyemey­iz. 60 günlük süreci beklediğim­iz anda biz yetkimizi kaybederiz. En fazla 50 gün beklememiz lazım. Onu da öyle değerlendi­rmeyi düşünmüyor­uz. Arkadaşlar­ımızla görüştükte­n sonra, stratejimi­zi belirleyec­eğiz. Bu süreçte belediye bizi grev kararı almak zorunda bırakabili­r.” (İzmir/dha)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye