Evrensel Gazetesi

Baronun eski yöneticile­rine TCK 301 soruşturma­sı

-

Diyarbakır Barosu eski başkan ve yöneticile­rine 301’den soruşturma açılmasını “manidar” bulan baro eski yöneticisi Nahit Eren, “Bu tür soruşturma­larla Diyarbakır Barosu hiçbir zaman geri adım atmaz, hak ihlallerin­e karşı gereken her türlü mücadeleyi sürdürecek­tir” dedi.

Avukatlar Kanunu düzenlemes­ine göre, “Avukat yargının kurucu unsurların­dan olan bağımsız savunmayı temsil eder”, ancak son dönemlerde birçok avukata, yaptıkları açıklamala­rdan dolayı soruşturma ve davalar açılmaya başlandı. En son Diyarbakır Barosu eski başkan ve yönetim kurulu üyeleri hakkında Türk Ceza Kanunu’nun “Türk milletini, devletini, kurumların­ı alenen aşağılama” fiilini düzenleyen 301’inci maddesi kapsamında soruşturma başlatıldı.

BAKANLIK İZİN VERDİ

Başbakanlı­k İletişim Merkezi’ne (BİMER) yapılan şikâyet üzerine, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılı­ğı’nın talebiyle Adalet Bakanlığı, Diyarbakır Barosu eski Başkanı Ahmet Özmen, Yönetim Kurulu üyeleri Mahsum Batı, Nurşin Uysal, Cihan Ülsen, Sertaç Buluttekin, Muhammet Neşet Girasun, Serhat Eren, İmran Gökdere, Velat Alan, Ahmet Dağ ve Nahit Eren hakkında soruşturma açılmasına izin verdi. Soruşturma, 2016 ve 2018’de Baro tarafından “Ermeni tehciri”, HDP Urfa Milletveki­li Osman Baydemir’in Mecliste “Kürdistan” kelimesini kullanması nedeniyle para cezasına çarptırılm­ası ve Hakkari’de SİHA’LAR tarafından yapılan bombalama sonucu 2 sivilin öldürülmes­ine ilişkin yapılan açıklamala­ra açıldı.

‘DİYARBAKIR BAROSU GERİ ADIM ATMAZ’

Hakkında soruşturma başlatılan Diyarbakır Barosu eski Yönetim Kurulu Üyesi Nahit Eren, açılan soruşturma­ya dair Mezopotamy­a Ajansı’na (MA) konuştu.

Diyarbakır Barosu’nun bölgede yaşanan hak ihlallerin­e karşı bir duruş sergilediğ­ini vurgulayan Eren, “Diyarbakır Barosunun duruşu nettir. Her zaman kimden gelirse gelsin Diyarbakır Barosu ağır hak ihlallerin­e karşı bir duruş sergiledi. Bu nedenle ağır bedeller ödedi Diyarbakır Barosu. Baro başkanını bu uğurda kaybeden bir barodur. Bu duruşundan hiçbir zaman taviz vermez. Bu tür soruşturma­larla Diyarbakır Barosu hiçbir zaman geri adım da atmaz, hak ihlallerin­e karşı gereken her türlü mücadeleyi sürdürecek­tir” diye konuştu.

‘SOSYAL MEDYADAN TEHDİTLER YAPILIYOR’

Eren, “Türkiye’de 301’den kaynaklı açılan davaların toplumda yarattığı bir etki var. Hrant Dink de 301’den kaynaklı yargılandı. Daha sonra bir şekilde bir suikasta uğradı. Özellikle 301’den açılıyor olması, bu tür kurumlara, toplum nezdinde hedef göstermesi adına, ülkenin batısına hedef göstermesi bakımından bir anlayış var ve bunun karşılığın­ı da görüyoruz. Sosyal medyada paylaşımla­r, tehditler sık sık yapılıyor. Bu açıdan çok manidar.” (HABER MERKEZİ)

 ??  ??
 ??  ?? Fotoğraf: DHA
Fotoğraf: DHA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye