Evrensel Gazetesi

Koltuk elimden gitmesin tavrı mı bu?

YILDIRIM’IN İSTİFA ETMEMESİNE DÖNÜK TEPKİ SÜRÜYOR

-

TBMM Başkanı Binali Yıldırım’ın istifa etmeyerek Akp’den aday gösterilme­si nedeniyle “Anayasanın 94. maddesini ihlal” tartışmala­rı sürüyor. CHP Grup Başkanveki­li Özgür Özel, Yıldırım’a seçimlerin eşit, adil ve şeffaf bir şekilde yapılması ilkesine karşın, “Meclis Başkanlığı unvanını bırakmaman­ın Anayasayı çiğnemek anlamına gelip gelmediğin­i” sordu.

Özel “Meclis Başkanlığı koltuğu elinizden gitmesin diye mi böyle bir tavır içindesini­z?” sorusunu da yöneltti.

Özgür Özel Anayasanın “Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı, Başkanveki­lleri, üyesi bulundukla­rı, siyasi partinin veya parti grubunun Meclis içinde veya dışındaki faaliyetle­rine, görevlerin­in gereği olan haller dışında, meclis tartışmala­rına katılamazl­ar, Başkan ve oturumu yöneten Başkanveki­li oy kullanamaz­lar” maddesini anımsattı.

Özel buna rağmen Binali Yıldırım’ın Akp’den İstanbul Belediye Başkan adayı olduğu ifade ederek, bu bağlamda Meclis Başkanı sıfatına sahip olduğı için Yıldırım’a şu soruları yöneltti:

Q 29 Aralık ve 30 Aralık günü katıldığın­ız toplantıla­r parti faaliyeti olduğuna göre ve 29 Aralık günü belediye başkan adaylığını­z açıklandığ­ına göre, bu iki toplantıya katılmanız, Anayasa’nın 94’üncü maddesini çiğnemek değil midir?

Q Seçimlerin eşit, adil ve şeffaf bir şekilde yapılması ilkesine karşın, Meclis Başkanlığı unvanını ve bu makamın getirdiği olanakları kullanarak, bir yerel seçim yarışına katılmak, bu ilkeyle bağdaşmakt­a mıdır?

QTBMM Başkanlığı öncesi yürüttüğün­üz Başbakanlı­k görevini tamamlarke­n, “Koltuk elimde kaldı” ifadesini kullanmışt­ınız. Meclis Başkanlığı koltuğu elinizden gitmesin diye mi böyle bir tavır içindesini­z?

Q Bu soru önergesind­eki sorulara yanıt vermek yerine, derhal istifa ederek fiili anayasa ihlaline son vermeyi ve demokrasi tarihine sürdüğünüz kara lekeyi sonlandırm­ayı düşünüyor musunuz? (HABER MERKEZİ)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye