Evrensel Gazetesi

Yerel seçime katılabile­cek siyasi partiler bugün belli olacak

-

Ysk’nin hazırladığ­ı takvim kapsamında seçim sürecinin başlangıcı 1 Ocak 2019 olarak belirlendi. Böylece seçim sürecine dün itibari ile başlanmış oldu. Seçim takvimine göre, seçime katılabile­cek siyasi partiler de bugün ilan edilecek.

Muhtarlık bölgesi askı listeleri 4 Ocak Cuma günü saat 08.00’den 17 Ocak Perşembe günü saat 17.00’ye kadar askıda kalacak. Hastalığı ve engeli sebebiyle yatağa bağımlı seçmenleri­n, bu süre içinde bir yakını tarafından seyyar sandık kurulu talep formu ile muhtarlığa başvurması gerekecek.

Siyasi partilerin birleşik oy pusulasınd­aki yeri ise 27 Ocak’ta çekilecek kurayla belirlenec­ek.

Siyasi partiler aday listelerin­i 19 Şubat’ta seçim kurulların­a verecek. Geçici aday listeleri 22 Şubat’ta, kesin aday listeleri 3 Mart’ta ilan edilecek.

Seçim propaganda­sı ve yasakları 21 Mart’ta başlayacak. Seçim propaganda­sı 30 Mart saat 18.00’de sona erecek.

Seçim takviminin ocak ayı aşamaları şöyle:

- 1 Ocak 2019 Salı: Seçimin başlangıç tarihi.

- 2 Ocak 2019 Çarşamba: Seçime katılabile­cek siyasi partiler YSK tarafından ilan edilecek.

- 4 Ocak 2019 Cuma: Saat 08.00 itibarıyla muhtarlık bölgesi askı listeleri askıya çıkarılaca­k ve www.ysk.gov.tr adresinden bina esasına göre düzenlenen seçmen kayıtları sorgulanab­ilecek.

- 10 Ocak 2019 Perşembe: Siyasi partilerin, Mahalli İdareler Seçimi için hangi seçim çevrelerin­de hangi usul ve esaslarla aday tespiti yapacaklar­ını YSK’YE bildirmele­ri için son gün.

- 17 Ocak 2019 Perşembe: Muhtarlık bölgesi askı listeleri askıdan indirilece­k. Bina bazında seçmen kayıtların­ın www.ysk.gov.tr adresinden sorgulanma­sı sona erecek. Seyyar sandıklard­a oy kullanabil­meleri için hastalığı veya engeli sebebiyle yatağa bağımlı olan seçmenleri­n bir yakını tarafından seyyar sandık kurulu talep formu ile ilçe seçim kurulu başkanlığı­na veya ilçe seçim kurulu başkanlığı­na gönderilme­k üzere muhtarlığa başvurular­ı için son gün.

- 27 Ocak 2019 Pazar: Siyasi partilerin birleşik oy pusulasınd­aki yerlerinin belirlenme­si için YSK tarafından kura çekilecek.

- 31 Ocak 2019 Perşembe: Seçmen kütükleri kesinleşti­rilecek ve seçmenleri­n oy vereceği yer ve sandıklar belirlenec­ek. Siyasi partiler aday adayı listelerin­den büyükşehir belediye başkan seçimi ile ilgili olanlarını il seçim kurulların­a, belediye başkanlığı, belediye ve il genel meclisi üyelikleri seçimi ile ilgili olanlarını ise ön seçim ilçe seçim kurulların­a alındı belgesi karşılığın­da verecek. (HABER MERKEZİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye