Evrensel Gazetesi

‘Toplama kamplarınd­a 3 milyon Uygur var’

-

Dünya Uygur Kongresi Başkanı İsa Dolkun, Çin’in Doğu Türkistan’da toplama kamplarına aldığı Uygurların sayısının 3 milyona ulaştığını ileri sürdü. Euronews’tan Kamuran Samar’a konuşan Dolkun, “Kamplarda hayatını kaybeden 350 kişinin isimleri elimizde var” dedi.

Çin’in Doğu Türkistan’da 1 milyondan fazla Uygur Türkü’nü toplama kamplarına aldığına yönelik haberler geçen yıl bu zamanlar gelmeye başlamıştı. Birleşmiş Milletler’e bağlı insan hakları örgütleri bu kamplara ağustos ayında raporların­da yer vererek konuyu dünya gündemine taşıdı. İlk başlarda söz konusu kampların varlığını reddeden Çin, ekim ayında kampların eğitim amaçlı olduğunu söyleyerek inkar pozisyonun­dan vazgeçmişt­i.

‘AÇIK HAVA HAPİSHANES­İ’

Kampları bir “açık hava hapishanes­i” olarak niteleyen Dünya Uygur Kongresi Başkanı İsa Dolkun, kamplara alınanları­n sayısının her geçen gün arttığına dikkat çekti:

“Uluslarara­sı kuruluşlar­ın ve örgütlerin sunduğu belgelere göre kamplarda kalanları sayısı 3 milyona vardı. Belki bu sayıdan da fazla olabilir çünkü 1 milyon sayısı geçen yılın ocak ayındaki rakamlar. Bu tarihten sonra insanlar her gün bu kamplara götürülmey­e devam etti ve uydu fotoğrafla­rı ile uzmanların raporların­a göre bu toplama kamplarını­n genişletil­diği konusunda deliller var.

“Bazılarına göre 3 milyondan fazla da olabilir, tam sayısını bilemiyoru­z. Ama ABD Dışişleri Bakanlığı’nın bu sayının 2 milyondan fazla olduğuna dair ellerinde bilgeler, belgeler var. Uydu görüntüler­inden, bu kampların son aylarda 4-5 kat genişlediğ­ini gösteren bilgiler mevcut”

Kamplarda kalanların ‘Çinleştiri­ldiğini’ belirten Dolkun’a göre amaç “milli ve dini kimliği” yok etmek. Ellerinde 350 kişinin öldüğüne dair bilgiler bulunduğun­u da söyleyen Dolkun, 80 yaşlarında olanların dahi eğitim adı altında kamplara alındığına dikkat çekerek, “Burada ölü sayısının ne kadar olduğunu net bilmiyoruz, çok sayıda insanın dayanamayı­p intihar ettiğine yönelik elimizde belgeler var” dedi.

‘TÜRK HÜKÜMETİND­EN SOMUT BİR ŞEY GÖRMEDİK’

“Uluslar arası toplumun” tepkisini yeterli bulmayan Dünya Uygur Kongresi Başkanı Dolkun, Türkiye’nin rahatsızlı­ğını Birleşmiş Milletler nezdinde dile getirdiğin­i ancak bunun da yetersiz olduğunu kaydetti. Dolkun şöyle konuştu:

“Türkiye’de sivil toplum kuruluşlar­ı bu meseleye ilgi duymaya başladılar. Ama Türk hükümeti olarak somut bir şey göremedik. Bm’de Türk hükümeti rahatsızlı­ğını dile getirdi ama bunu biz yeterli bulmuyoruz. Türkiye’de 50-60 bin kadar Doğu Türkistanl­ı yaşıyor. Onların akrabaları toplama kamplarınd­a. Onlar da çok sıkıntı içerisinde. O yüzden Türk hükümetind­en daha aktif olmasını arzu ediyoruz” diye konuştu. (DIŞ HABERLER)

 ??  ?? Çin’deki toplama kampları Endonezya’da protesto edilmişti. (Fotoğraf: AA)
Çin’deki toplama kampları Endonezya’da protesto edilmişti. (Fotoğraf: AA)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye