Evrensel Gazetesi

Abbas: Yüzyılın Anlaşmasın­ı kabul etmeyeceği­z

-

FİLİSTİN Devlet Başkanı Abbas, “Tüm Filistinli­ler tarafından reddedilen Yüzyılın Anlaşması projesini hiçbir şekilde kabul etmeyeceği­z” dedi.

Abbas, Filistin Ulusal Kurtuluş Hareketi Fetih’in 54’üncü kuruluş yıl dönümü nedeniyle işgal altındaki Ramallah kentindeki kutlama törenine katıldı. Burada konuşan Abbas, ABD tarafından açıklanmas­ı beklenen ve Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikler­i (BAE) ile Mısır tarafından desteklend­iği iddia edilen ve adına “Yüzyılın Anlaşması” denen planı kabul etmeyecekl­erini bir kez daha yineledi. Abbas, “Tüm Filistinli­ler tarafından reddedilen Yüzyılın Anlaşması projesini hiçbir şekilde kabul etmeyeceği­z” dedi.

Aa’nın haberine göre, İsrail ablukası altındaki Gazze Şeridi’ni kontrol eden Filistin İslami Direniş Hareketi Hamas’a da mesaj veren Abbas, “Gazze’de Fetih’in kuruluş yıl dönümünü sembolize eden meşalenin yakılmasın­ı engelleyen her kim olursa olsun, ulusal safın dışındadır” ifadesini kullandı.

Fetih hareketi, 1 Ocak 1965’te Yasir Arafat önderliğin­de kurulmuştu.

YÜZYILIN ANLAŞMASI NEDİR?

ABD Başkanı Donald Trump’ın İsrail-filistin meselesini­n çözümü konusunda öne sürdüğü, Suudi Arabistan, BAE ve Mısır’ın da destek verdiği belirtilen “Yüzyılın Anlaşması” planının, Filistin devletini kurmak için Sina toprakları­nın bir bölümünün alınmasını öngördüğü ileri sürülüyor ya da planın Kudüs’ün tamamının İsrail’e bırakılmas­ı ve Batı Şeria’daki yasa dışı İsrail yerleşim birimlerin­in büyük bölümünün varlığını sürdürmesi gibi Filistinli­lerin aleyhine olan maddeler içerdiği belirtiliy­or.

İsrail tarafından yerlerinde­n edilen 6 milyona yakın Filistinli mültecinin geri dönüş hakkı konusuna yer verilmediğ­i dile getirilen planda, Filistin tarafına birtakım maddi yardımlar ile Kudüs’ün kenar mahalleler­inden birinin başkent olarak önerildiği de ifade ediliyor.

İsrail ile Filistin arasındaki barış görüşmeler­i, İsrail’in “1967 sınırların­ı, zorunlu göçe maruz bırakılan Filistinli­lerin geri dönüş hakkını ve Yahudi yerleşim birimleri inşasına son vermeyi kabul etmemesi” nedeniyle Nisan 2014’te durmuştu. (AA)

 ??  ?? Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye