Evrensel Gazetesi

Çocuğu sürekli korunmasız gösteren haberler şiddeti besliyor

BASINDA ÇOCUKLARIN TEMSİLİ RAPORUNU HAZIRLAYAN KOMAN VE ÖZKAN: Çocuklar medyada yoklar, görünmüyor­lar. Türkiye’de nüfusun yaklaşık üçte birini çocuklar oluşturuyo­r. Ancak medyada yer alma oranlarına baktığınız­da bu oran çok düşük. Yüzde dört civarında...”

- Meltem AKYOL İstanbul

Çocukların medyada yer bulma biçimleri üzerine uzun süredir devam eden bir tartışma var. Yazılı basında çocukların temsil ve ifade alanı son derece dar. Yer bulabildik­lerinde ise çoğunlukla, faili ya da etkileneni oldukları şiddet olayları ile gündem olabiliyor­lar.

Ve genellikle de bu haberler trajik sunumlarla veriliyor.

Hrant Dink Vakfı, işte tam da bu konu üzerinden geçtiğimiz günlerde bir rapor hazırladı: ‘Türkiye Yazılı Basınında Çocukların Temsili’.

Rapor, Türkiye’de yazılı basında çocuklarla ilgili hangi konularda haberler ve köşe yazıları üretildiği ve bu metinlerin nasıl sunulduğun­u inceliyor.

Raporda çocuk hakları alanında çalışan Ezgi Koman ve Şeyma Özkan’ın imzası var. Biz de rapor vesilesi ile çocukların yazılı basında temsil edilme biçimlerin­i konuştuk. Koman ve Özkan, “çocuğa saygılı medya”nın herkes için bir yükümlülük olduğuna dikkat çekti.

2 BİN 459 KÖŞE YAZISI VE HABER İNCELENDİ

Raporun ayrıntılar­ına bakacağız ama önce nasıl hazırlandı, nasıl bir yol izlendi, incelenen içerikler neye göre seçildi?

Ş.Ö.: Aslında sistematik nefret söylemi taramaları boyunca Türkiye yazılı basınında çocuklara ve çocuklarla ilgili meselelere çok az yer verildiğin­i ve çocuklarla ilgili haber ve köşe yazılarınd­a çocukların nesneleşti­rildiğini ve haberde bir sansasyon unsuru olarak kullanıldı­ğını gözlemlemi­ştik. Bu gözlemden yola çıkarak, haziran 2018’de yazılı basında çocuklar hakkında üretilmiş haberlerin ve köşe yazılarını­n içeriğine ve kurgusuna ilişkin bir inceleme hazırladık. Rapor için, haziran boyunca yayınlanan 8 ulusal gazetedeki çocuklarla ilgili metinler tarandı. Bu gazete seçkisinde, ‘çocuk’ anahtar kelimesini içeren tüm haberler ve köşe yazıları incelendi. Toplamda 2 bin 459 köşe yazısı ve haberden oluşan bu örneklemde metinler, içerikleri, bağlamları ve benimsedik­leri söylemin belirgin özellikler­ine göre incelendi ve kategorile­ndirildi. ‘Çocuklarla ilgili hangi konularda haberler yapılıyor?’ ve ‘Çocuklarla ilgili haberler nasıl sunuluyor?’ ‘Çocuk’, ‘çocukluk’, ‘çocuk hakları’ kavramları ve çocuk-medya ilişkisine odaklanan giriş kısmı da çocuk hakları alanında çalışan Ezgi Koman tarafından yazıldı.

ÇOCUKLAR MEDYADA YOKLAR, GÖRÜNMÜYOR­LAR

En genel hali ile medyada çocuklar nerede, nasıl görünüyorl­ar?

E.K.: Aslına bakarsanız çocuklar medyada yoklar, görünmüyor­lar. Türkiye’de nüfusun yaklaşık üçte birini çocuklar oluşturuyo­r. Ancak medyada yer alma oranlarına baktığınız­da bu oran çok düşük. Yüzde dört civarında... Bu da çocukların yetişkinle­rle eşit oranda medyada yer bulamadıkl­arını gösteriyor. Yer bulabildik­lerinde ise Türkiye’nin de taraf olduğu BM Çocuk Hakları Sözleşmesi’nde belirtildi­ği şekilde, hakları-özgürlükle­ri olan özneler olarak değil, ancak nesneleşti­rilerek bulabiliyo­rlar. Yani çocuklar genellikle kurban, büyük trajediler­in mağduru, istismar ve şiddete maruz kalan zavallı varlıklar olarak yer buluyorlar. Ya da “üstün yetenekler­iyle”, “olağanüstü başarıları” ile... Yani aslında çocuklar toplumda nasıl algılanıyo­rsa medyada da benzer şekilde varlar.

Biraz Ezgi Koman açtı ama derinleşti­relim, çocuklarla ilgili hangi konularda içerik üretiliyor? Bu içerikler içerisinde ağırlıklı konular neler? Ş.Ö: Raporun kapsamını düşündüğüm­üz zaman, yapılan kategorile­ndirme kısıtlı. Çocuklarla ilgili yazılı basında ağırlıklı

olarak şiddet içerikli haberler, tehlike altındaki çocuklarla ilgili haberler ve eğitim, kültür, sağlık, spor gibi konular bağlamında üretilen haberler yer alıyor. ‘Şiddet içerikli haberler’ içinde çocukların etkileyeni ya da etkileneni olduğu şiddet içerikli olaylar aktarılıyo­rken, ‘tehlike altındaki çocuklarla ilgili haberler’ içinde, sokakta yaşayan ya da çalıştırıl­an çocuklar, işçi çocuklar, savaş ve çatışma bölgelerin­deki çocuklar, mülteci ve sığınmacı çocuklar, bağımlı ya da bağımlılık riskiyle karşı karşıya olan çocuklar gibi konularda haberler üretiliyor.

DOKUNAKLI GÖRSELLER, SANSASYONE­L BAŞLIKLAR...

de haberlerde, öne çıkan ilk şey yapılan başlık ve görsel tercihleri. Gazeteler genellikle, çocuklarla ilgili haberlerde, daha dikkat çekici, duygu tetikleyic­i haberler elde etmek için, habere konu olan çocuk ya da çocukları temsil edecek dokunaklı görselleri­ni kullanıyor; haber başlıkları­na sansasyone­l öğeleri çekiyor. Özellikle şiddet içerikli olaylarda, olayın ‘fail’i ya da etkilenen çocuk ya da çocukların, kişisel mahremiyet­lerine saygı göstermeye­n ve hatta bazı durumlarda masumiyet karinesini ihlal eden biçimlerde yargılamal­arla sunuluyor olmaları önemli bir sorun. Örneğin, ‘fail’i çocuk olan bir cinayet haberinde, fiili ehliyeti olmayan bir çocuğun ‘fail’ olarak damgalandı­ğını, çocukların kimlikleri­nin, özellikle yakın çevreleri tarafından kolaylıkla anlaşılabi­lecek şekilde teşhir edildiğini sıklıkla yazılı basında görüyoruz. Bu şekilde kişisel mahremiyet­i ihlal eden haberleri, çocuğun yaşamı boyunca

Şeyma Özkan da belirtti, çocuklar çoğunlukla şiddet haberlerin­in unsuru olarak medyada varlar, raporunuzu­n bu konuda bir tespiti var mı, nasıl sunuluyor bu haberler, sıkıntı nerede?

E.K.: Şiddet haberlerin­de yer bulması yine çocukların algılanma şekliyle ilgili. Haberi daha okunur yapmak için, belki de toplumun en masum, en korunmasız görülen varlığına uygulanan şiddet her şekilde bir karşılık buluyor.

Elbette çocuğa yönelik şiddet haber yapılmalı. Ancak çocuğu sürekli güçsüz, korunmasız, mağdur gösteren bu tür haberler aslında çocuğa yönelik şiddeti bir yandan da besliyor. Besliyor çünkü şiddetin ortaya çıkmak için ihtiyaç duyduğu eşitsiz güç ilişkileri­ni çocukların aleyhine yeniden üretiyor. Ayrıca bu kadar çok şiddet haberi özellikle de faili, temel nedenlerin­i ele almayan sadece sonuçların­ı, etkilerini merkeze alan haberler, toplumu şiddete karşı körleştire­biliyor, şiddeti olağanlaşt­ırabiliyor.

 ??  ?? Ezgi Koman
Ezgi Koman

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye