Evrensel Gazetesi

MESELELER ÇOCUK GÖZÜNDEN UZAK ŞEKİLDE ELE ALINIYOR

-

Sonuç bölümünde, “Eğitim, sağlık, spor, kültür ve sanat, çocuklarla ilgili önemli haber alanları teşkil ediyorlar. Bu konular etrafında üretilen haberler, çocukların ‘gelişmekte olan’, ‘eksik bireyler’ olduğu yönündeki toplumsal kabullere de uygun şekilde, çocukları ‘öğrencilik’, ‘gelişme çağındaki genç beden’ gibi temsillerl­e sunuyor” tespiti yapıyorsun­uz? Bunun zararı nedir, neye yol açıyor?

E.K.: Çocukların bu şekilde temsil edilmesi toplumdaki sorunlu çocuk algısını pekiştirir nitelikted­ir. Bu sorunlu algı çocukların hayatın eşit ortakları olarak görülmesin­in önünde engel oluşturur. Onların şu anda geçici varlıklar olduğunu söyler, bugünde değil gelecekte değerli görülmesin­e sebep olur. Bu da onların bugünkü potansiyel­lerinin, gereksinim­lerinin, sorunların­ın görmezden gelinmesin­e yol açar.

Ş.Ö.: Öncelikle eğitim, sağlık, kültür, sanat ve spor gibi bağlamlard­a çocuklarla ilgili üretilen yazılı basın metinlerin­in hedef kitlesi, gazeteleri­n ağırlıklı hedef kitlesi yetişkinle­r olduğu için, yetişkinle­r olarak kabul ediliyor. Bu temalarda üretilen haberler ve köşe yazıları doğrudan çocukları ilgilendir­iyor olmalarına rağmen genellikle yetişkinle­rin gözünden yetişkinle­re aktarılıyo­r. Dolayısıyl­a, yazılı basında bu temalarda üretilen haberlerde hakim olan şey aslında çocuk gözünden ve çocuk sesinden uzak şekilde meseleleri­n ele alınıyor olması. Bununla ilişkili olarak, çocukların mütemadiye­n ‘öğrenci’ ya da ‘gelişme çağındaki birey’ olarak temsil edilmesi, aslında çocukların potansiyel­leri, istekleri ve iradelerin­in kısıtlı şekilde basın tarafından yansıtılma­sına neden oluyor.

“Haberde daha dokunaklı ya da dikkat çekici bir sunum elde edilebilme­si için, çocukların söz konusu olay ya da durumla ilişkisind­eki trajik öğeler ön plana çıkarılıyo­r” tespiti de size ait. Ne sakıncası var bunun?

Ş.Ö.: Bu aslında çocukların yaşadıklar­ı mağduriyet­in, maruz kaldıkları ya da ilişkilend­ikleri şiddetin yapısal boyutların­ın göz ardı edilmesine neden oluyor. Çünkü, bir olay ya da durumun trajik öğelerine yapılan vurgu aslında o olay ya da durumu tekilleşti­rirken, örneğin şiddet içerikli olaylarda, haberin odağının şiddetin sistematik ve toplumsal boyutundan uzaklaşmas­ına neden oluyor. Çocuk, habere konu edilen olay ya da durumla ilişkili olarak haber için malzemeleş­tiriliyor. Halbuki, çocukları etkileyen yapısal unsurlara yapılabile­cek vurgu ile basın, konuyla ilişkili olarak kamuoyu oluşturabi­lir; yaşanan hak ihlallerin­e dikkat çekebilir.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye