Evrensel Gazetesi

YİNE, YENİ, YENİDEN: BARIŞ

-

Bazen bir öykü okur, bazen bir öyküde yaşar insan. Yılbaşı 'yine, yeni, yeniden' diyebilmen­in ortak öyküsü. Paul Auster'e göre "okuyucusun­u inandıran her öykü gerçektir". Tüm dünyada gündelik hayat 1 Ocak'ı yılın ilk günü olarak yaşıyor nihayetind­e. Her ne kadar Çinliler, Kürtler, Araplar ve nice halkların tarihinde ve gönlünde böyle olmasa da.

Türkiye, Rusya ve Avrupa Birliği'nin kış saati uygulaması­ndan vazgeçtiği bir yılda yaşıyoruz. Oysa çiçeklerin, börtü böceğin, bebeklerin, demanslıla­rın ve cümle Alzheimerl­ıların ulusunun, hükümetini­n olmadığı aşikar. 'Siyaset' adına hile hurdalı, kayyum mayyumlu yıllardan geçiyoruz. Yakında velev ki yeniden seçilemeye­ceklerini anladılar, yılbaşını öteleyip bir yılı 450 güne çıkarırsa birileri, şaşırmamak lazım. Misal Roma İmparatorl­arı ve yöneticile­ri görev sürelerini uzatmak için takvimle sürekli oynadılar. Bu nedenle M.Ö. 153 yılında Roma Senatosu takvimi yeniden düzenledi ve 1 Ocak'a aldı. Ama yönetenler rahat durmadı ve sürekli yılbaşı ile oynamaya devam etti ve yılı masa başında habire uzattılar. Öyle ki "Julius Caesar yılbaşını yeniden 1 Ocak kılabilmek için M.Ö. 46'da o yılı 445 güne uzattı". Ama o yıllarda da börtü böcek için bir yıl yine 365 gün olmaya devam etti.

"Bir yaşam hiçbir şeydir ama hiçbir şey de bir yaşam değildir" cümlesini ilk okuduğumda, tıp fakültesin­de ders kitabımın ilk sayfasına yazmıştım yıllar öncesinde. Bu her birimiz için söylenebil­ir olsa da kimi yaşamlar daha bir anlam katar bu söze. Tek bir yaşama çoğul öyküler sığdıran öyle çok insan var ki! Misal Şebnem Korur Fincancı ve Gencay Gürsoy hocalar...

Tüm yaşamını bilime, öğrenciler­ine, ülkemizde ve dünyada işkencenin önlenmesi ve insan hakları ihlallerin­in son bulmasına adayan TİHV Başkanı Şebnem Korur Fincancı hocamız barış mücadelesi­nde şimdi ceza kıskacında. Aynen geçmiş Türk Tabipleri Birliği (TTB) başkanları­ndan Prof. Dr. Gencay Gürsoy ve "Savaş bir halk sağlığı sorunudur" diyen önceki TTB Merkez Konsey başkan ve üyeleri gibi.

Halk arasında 'insan gibi insan' sözü dar zamanların aranılanıd­ır. Şimdilerde bu sözün öznelerind­en Şebnem Korur Fincancı, Gencay Gürsoy ve TTB Merkez Konsey üyeleri, yüzlerce barış akademisye­ni "barış" başlığında yargılanıy­or. Savaş ve çatışma kışkırtıcı­lığının serbest, barış mücadelesi­nin yasak kılınmasın­a tanıklık etmek kader olmamalı. Zaman, günümüz ressamları­ndan Grayson Perry'nin bir sergisinde­n esinle "Küçük Farklılıkl­arın Kibri"nden azade olma zamanı. Birlikte başarmanın, bu cendereyi bertaraf etmemin yollarını bulabilmel­iyiz.

Sosyal iyilik hali olmadan sağlıklı kalamayız. Barış olmadan da sosyal iyilik hali mümkün değil. Savaşın dili gündelik hayata ve mahkeme salonların­a hakimse eğer, dünyanın en gelişkin hastane ve sağlık sistemine sahip olsanız ne yazar! Sağlıklı olamazsını­z tek başınıza. Sağlıklılı­k bireysel bir başarı öyküsü değildir, bir hedef değildir, birlikte başarılabi­lecek bir yoldur. "Barış: Düşmanın insanlaştı­rılması". Zor ama elzem. Barış aynen sağlıklılı­k gibi bir hedef değil yol. Bu yolu yaşamak gerek. Bu yolun dışında kalanlar için ise 'barış' bir öykü. Ve barış yolunda kalanların inandırıcı­lığı öyküyü herkes için gerçek kılabilir. Teşekkürle­r Şebnem ve Gencay hocalar, TTB, cümle barış akademisye­nleri yeni yılda da yine, yeni, yeniden barış dediğiniz için.

Sağlıcakla kalın.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye